Legea comertului electronic si magazinele online

Daca detineti sau doriti sa va deschideti un magazin electronic aveti nevoie sa cunoasteri anumite detalii care va pot scuti de eventuale amenzi nedorite.

Trebuie sa modific actele firmei pentru a vinde pe Internet?
In primul rand trebuie specificat ca pentru a face comert pe Internet ca firma, PFA sau orice alt organism inregistrat deja la Registrul Comertului nu este nevoie de nici o autorizatie in acest scop.
Referitor la persoanele fizice care vor sa isi deschida un magazin electronic, fara a isi mai bate capul cu actele necesare pentru firma, PFA etc , Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerţul electronic precizeaza ca pentru a face comert in mediul virtual este obligatorie postarea in website (magazin online) a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului, in caz contrar se va considera ca fiind contraventie. Astfel pentru a face comert electronic o persoana fizica are nevoie de o inregistrare prealabila la Registrul Comertului.

Am nevoie neaparat de inca un cod CAEN?
Nu neaparat! Exista posibilitatea de a va adauga in statutul firmei inca un cod CAEN, respectiv Codul 4791, care face referire  la comertul pe Internet. Acest cod va este util in cazul in care tranzactiile dintre dvs si client au loc doar virtual, respectiv prin intermediul magazinului online.
In absenta acestui cod va puteti desfasura momentan activitatea fara a avea probleme. Singurul avantaj real oferit de acest cod ar fi ca puteti vinde orice prin magazinul dvs sub un singur cod CAEN.
Pentru a putea face o modificare in codul CAEN aveti nevoie de un formular special disponibil aici, pe care il veti completa si il veti depune apoi la Registrul Comertului.

Daca vand pe Internet am nevoie de casa de marcat?
Nu neaparat! Legea romaneasca prevede prevede obligativitatea de a emite bon fiscal persoanelor fizice care platesc cu bani lichizi.

Pentru a face incasari fara casa de marcat de la persoanele fizice aveti urmatoarele alternative:

1. Incasarea banilor prin transfer bancar

2. Incasarea banilor prin plata cu cardul online (printr-un procesator de carduri), astfel incat contravaloarea va ajute in contul magazinului online prin transfer bancar.

3. Incasarea banilor prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanta in baza facturii emise de firma dumneavoastra (firma de curierat are dreptul de a incasa banii cu chitanta urmand sa transfere banii in contul dumneavoastra conform contractului)

In cazul clientilor persoane juridice puteti face incasari pe baza de factura + chitanta.

Pe scurt singurul caz in care casa de marcat este obligatorie este acela cand firma dvs face direct livrarea bunului sau serviciului catre un client persoana fizica.

Am nevoie de contract semnat cu fiecare client in parte pentru serviciile prestate?
Nu este nevoie de un contract semnat cu fiecare client in parte. Legislatia din domeniu permite existenta unui contract general, prezent la vedere in magazin (de cele mai multe ori sub forma de „Termeni si Conditii”).
In principiu acest contract trebuie sa contina clauze privind modalitatea de comanda, obligatiile partilor, drepturile partilor, modalitatea de livrare, modalitatea de plata si termenul admis  pentru restituirea produselor, conf. Legii nr. 365/2002 acest termen este de 10 zile de la livrarea produsului.
Contractul va fi considerat valid si semnat de parti in momentul in care beneficiarul se angajeaza in achizitionarea de bunuri din magazinul dvs, astfel nu va mai fi nevoie sa semnati alte acte suplimentare.

Ce trebuie sa contina magazinul meu pentru a evita sanctiuni din partea organelor de control?
1.Numele dvs (in cazul pfa) sau al firmei care desfasoara activitate economica prin intermediul magazinului;

2.Datele complete de identificare (CIF, Nr.Reg/com)

3.Datele de identificare ale autorităţii competente, in cazul in care activitatea dvs este supusă unui regim de autorizare

4.Tarifele aferente pentru produsele sau serviciile expuse la vanzare.

5.Pentru a va desfasura fara probleme activitatile de comert electronic aveti nevoie si de o autorizatie de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Dvs deveniti operator de date cu caracter personal in momentul in care cereti clientilor dvs sa completeze formularul de inscriere in magazin in vederea finalizarii comenzii.

6.Astfel pentru a avea o evidenta a tuturor acestor operatori si pentru a preveni eventuale incidente nedorite, statul roman cere inregistrarea si autorizarea magazinului dvs la Autoritatea mentionata mai sus. Pentru a va obtine aceasta autorizatie faceti click aici si urmariti indicatiile. Notificarea catre Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este gratuita!
Nerespectarea tuturor celor prevazute mai sus se considera infractiune si se pedepseste cu o amenda de la 1.000 RON la 50.000 RON. Chiar daca singura autoritate in masura sa verifice si sa constate aceste neregului este

7. ANCOM, Art 30 alin 1 din lege prevede ca infractiunile pot fi constatate de catre toate autoritatile competente (incluzand Garda Financiara).
Conform Ordinul ANPC nr. 433/2009, art 3 „Operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro”. Astfel daca aveti un magazin online aveti obligatia de a posta pe prima pagina a magazinului dvs link-ul catre pagina web a ANPC. In acest ordin nu sunt prevazute sanctiunile care apar in urma nerespectarii acestui ordin. Tot in acest ordin nu sunt stipulate forma de prezentare (culoarea, marimea fontului etc) a acestui link.

Articolul are 304 comentarii

 1. ana Reply

  Buna ziua,
  foarte util articolul. Am si eu o intrebare: pentru magazin online, computerul de pe care se administreaza trebuie neaparat inregistrat pe firma (cumparat pe firma) sau poate fi folosit computerul personal al administratorului (in cazul in care acesta se ocupa de site si este singurul angajat al firmei respective)?

  • Alina Reply

   Buna ziua,
   Vroiam sa va intreb, in cazul in care folosesc rambursul ca si magazin online si curierul incaseaza suma integrala de la client si imi transfera in cont, stiti cumva daca exista taxe percepute de acesta?Ca eu am sunat si am intrebat si mi s-a spus ca nu. Cred ca nu m-au inteles ei pentru ca am o cunostinta care s-a trezit cu niste costuri uriase.

   • Valentin Manescu Reply

    Buna ziua,
    Din cate cunosc toti curierii percep taxa pentru plata ramburs dupa cum urmeaza:
    a) Taxa fixa suplimentara pentru ramburs (3-6 lei).
    b) Procent din valoarea rambursului (1-3% sau ceva de genul asta).
    c) Este posibil sa perceapa o taxa si pentru realizarea op-ului si virarea banilor in cont, dar nu sunt sigur.

    • cristiana ionita Reply

     Buna ziua,

     Site-ul meu de vanzari carti online se afla pe shopmania unde platim gazduire. Intrebarea mea este daca mai avem nevoie de Autorizatie de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal

     • A

      Atata timp cat dvs intrati in posesia respectivelor date inseamna ca le manevrati, le cunoasteti, deci cu siguranta aveti nevoie de autorizatie pentru prelucrarea datelor.

  • Tigara electronica Reply

   Buna ziua,

   Se poate folosi fara nici o problema computerul, doar ca sa fie licentiat. Si se poate trece si pe firma usor, ca mijloc fix, fara nici un cost, pur si simplu se face un act de predare-folosire.

  • Grapa Adina Reply

   Buna ziua
   Ce se intampla sau ce se poate face in cazul in care site-ul nu a fost cumparat pe firma ci pe persoana fizica ?Este obligatoriu sa fie inregistrat pe firma ?

   • Ilie diana Reply

    Buna ziua.as vrea sa mi deschid si eu un magazin online..si nu stiu absolut nimic ce sa fac..ar putea cineva sa ma indrume?multumesc

   • Denisa Reply

    Cred ca ai putea face un act de comodat intre tine (pers fizica) si web site. Practic un act de folosinta , pe care il inregistrezi la finante.

 2. Valentin Manescu Reply

  Buna,
  Nu te obliga nimeni sa folosesti un calculator cumparat pe firma. Orice calculator poate fi utilizat. Cand administram primul magazin online ma duceam chiar la Internet cafe cand nu eram la birou si nu aveam inca laptop (acum multi multi ani).
  Daca de exemplu ai o masina pe firma si vrei sa-ti deduci cheltuielile poti sa-ti faci contract de comodat. Astfel, desi acel bun nu este al firmei, el poate fi folosit exact ca si cum ar fi al firmei….dar in cazul unui calculator nu e mare bataie de cap

 3. Aurelia Reply

  Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare-nelamurire: daca vand prin magazin online unei persoane juridice si ii trimit in colet cu plata ramburs prin posta romana factura + chitanta, eu cum inregistrez in contabilitate aceasta chitanta? Pentru ca practic………banii nu au intrat inca, ci numai dupa cateva zile ii voi primi de la postas. Nu mai spun de coletele care se reintorc (pentru ca nu au fost ridicate de clienti). Puteti sa ma sfatuiti cu vreo idee? In cazul persoanelor fizice nu le mai trimit chitanta, iar dovada platii lor va fi chitanta emisa de posta.
  Va multumesc anticipat!

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,

   Intradevar, cand banii se incaseaza cu chitanta, inseamna ca banii au fost primiti.
   Atat in cazul persoanelor fizice cat si a celor juridice nu ar trebui emisa chitanta daca livrarea se face prin curier.
   Chitanta va fi emisa de firma de curierat urmand ca banii sa ii primiti prin banca (si vor aparea ca o plata pe extrasul de cont).

   Persoanele juridice vor introduce chitanta de la firma de curierat in contabilitate.

   Mare atentie! La persoane fizice nu se emite chitanta, doar bon fiscal.
   Din cate am inteles la firme ar fi exact invers, se emite doar chitanta.
   In cazul in care emiteti chitanta la persoane fizice puteti lua amenda chiar si de 5000 ron.

 4. Aurelia Reply

  Va multumesc pentru promptitudine. Este interesant ca desi, la prima vedere, totul pare simplu, cand vrei sa te apuci de treaba te lovesti de tot felul de intrebari. Desi am cautat mult pe internet nu am gasit nicaieri o procedura completa privind circulatia actelor in cazul in care vand online si clientul alege ca modalitate de trimitere a coltului sistemul ramburs prin posta romana.

  a) In cazul trimiterii coletului prin curieri, cazul este simplu (asa cum ati prezentat si dvs. mai sus).
  b) In cazul in care clientii, fie persoane fizice, fie juridice, prefera sa ridice marfa direct de la magazinul fizic, atunci li se va da bon fiscal. Daca vor dori factura (in special persoanele juridice) atunci li se va da factura + BON FISCAL. Eu nu m-as incurca la magazin cu chintata pentru persoane juridice si bon fiscal pentru persoane fizice. Toate lumea care ridica marfa direct de la magazin (desi au comandat online) va avea parte de bon fiscal.
  b) In cazul cand clientul prefera sa plateasca ramburs prin posta romana, la primirea coletului…..aici apar problemele sau cel putin eu nu am gasit nicaieri o procedura completa in aceasta privinta.

  Incerc sa schitez mai jos o PROCEDURA IN CAZUL TRIMITERII UNUI COLET RAMBURS PRIN POSTA ROMANA sa se vada mai clar de unde apar neclaritatile firmelor care au magazine online (cel putin in cazul meu ….). Presupunem ca vand carti si ca pe site am afisat o taxa de expeditie de 10 lei indiferent de valoarea si greutatea marfii. Deci indiferent cat ma costa pe mine trimiterea coletului la posta , eu am cerut deja clientului o taxa fixa de 10 lei. Atfel:

  A. IN CAZUL MAGAZINULUI ONLINE:
  1. trimit coletul prin posta cu ramburs (deci clientul plateste marfa la ridicarea coletului de la posta) si primesc pe loc de la posta o factura+chitanta pe care scrie cui am trimis, cat este valoarea rambursului (practic…..a valorii marfii+taxa livrare de 10 lei), dar in care se vede si cat este valoarea reala a taxei postale (care va fi diferita de 10 lei).

  2. dupa depunerea coletului trebuie sa inregistrez la firma iesirea de bani din casierie (pentru plata taxei reale postale , sa presupunem ca este de 8 lei). Deci practic, eu trebuie sa inregistrez factura si chitanta primite de la posta cu suma de 8 lei.

  3. cand clientul va primi coletul, posta imi va trimite inapoi, prin postas, mandatul cu suma ce o am de incasat de la client (deci pe mandat apare cui am platit si valoarea rambur, respectiv valoarea marfii + cei 10 lei). Aici, pentru a inregistra incasarea, eu personal as face chitanta pe care as scrie incasare de la clientul x pe baza mandatului postal nr. y. De ce ? Pentru ca numai chitanta este actul doveditor al incasarii in contabilitate.

  Deci: deci eu nu am trimit in colet clientului factura+chitanta , ci numai factura. Urmeaza, dupa primirea banilor de la client (acel mandat adus de postas la sediul firmei) sa fac chitanta pentru incasarea banilor de la client si……….aici ma cam incurc din cauza ca marfa avea o valoare, taxa postala ceruta de mine a fost de 10 lei, dar totodata eu am inregistrat deja cei 7 lei de cand am trimis coletul. Aici, intr-adevar trebuie sa mai reflectez. Sau poate ma lumineaza cineva ca eu m-am cam blocat.

  B. IN CAZUL CLIENTULUI:

  Clientul va primi produsele, si la randul lui va avea de la posta o factura + chitanta in care se va vedea de la cine a primit marfa, suma platita (valoarea marfii + cei 10 lei).
  1. DECI, daca este persoana fizica e totul ok, are ca dovada a platii chitanta de la posta.

  2. INSA, daca este persoana juridica, ………nu stiu in ce masura este multumita de aceasta chitanta in locul uneia primite chiar de la magazinul meu. Spun asta pentru ca pe chitanta pe care o primeste de la posta la Furnizor scrie Posta Romana si NU numele firmei mele. Mai pe romaneste, posta romana „scrie” pe chitanta am primit suma de x lei de la y (clientul magazinului online), deci clientul meu (persona juridica, pentru ca aici apare nevoie de perfectiune) nu are scris pe chitanta de la posta : firma z (adica magazinul online) a incasat de la y (clientul meu) suma de x lei. Singurul loc unde apare scris numele magazinului online este in interiorul facturii ca ….destinatar (adica banii pe care ii va plati clientul persoana juridica) vor ajunge la destinatarul z (adica magazinul meu).

  In fine, formularul de factura de la posta este mai alambicat si nu stiu sigur cat de legal este sa fie inregistrat direct in contablitatea unei persone juridice. Daca are cineva idee……astept cu interes.

  Cazul de mai sus, cu tot cu intrebarile care apar, l-am gandit pentru cazul in care………cum spuneam mai sus, nu pot trimite clientului in colet factura+chitanta deoarece, chitanta fiind dovada incasarii, eu inca nu am incasat, ci numai dupa cateva zile voi intra in posesia banilor.

  Sper ca mesajul meu nu a fost prea lung si poate mai sunt si alte persoane care sunt interesate de subiect. As aprecia nespus orice idee, oricat de mica, pentru neclaritatile pe care inca le mai am (dupa cum se vede mai sus).

  • Valentin Manescu Reply

   Da, problemele aparent este un pic complicata. Dupa ce aveti procedura realizata nu o sa va mai fie atat de greu. In principiu trebuie sa respectati legislatuia in vigoare (chiar daca clientul este nemultumit ca are factura de la prestator si chitanta de la curier.)

   Referitor la casa de marcat am inteles ca trebuie sa afiseze pe bon daca se emite factura fiscala sau nu. Teoretic orice ar putea lua un bon si sa emirta in baza lui factura fiscala pentru alta firma. Cred ca din aceasta cauza la firme trebuie emise chitante (deoarece apare numele beneficiarul).

   Desi sunt economist specializarea mea este in marketing.
   Va recomand sa apelati la o firma care sa va ofere consultanta pentru aceasta problema.

   In cazul in care doriti puteti discuta cu cei de la http://www.EticExpert.ro , lucrez cu ei de ani de zile si au cunostiinte temeinice in astfel de situatii mai delicate.

  • Bodea Horatiu Reply

   Am citi ceea ce ati scris aici si am sa va spun cum lucrez eu la ora actuala.La efectuarea unei comenzi programul meu genereaza automat o factura in care sunt trecute produsele si ultima rubrica- transport pe care il incasez tot de la client.La Posta platesc eu la trimitere transportul primesc chitanta de transport care o bag la cheltuieli.Asa ceea ce am incasat de la client- transport ca venit se compenseaza cu ceea ce cheltuiesc -transport la Posta.Factura ramane neachitata pana se intoarce mandatul postal(chestia sceea verde de la posta si binenteles banii) si acel mandat reprezinta chitanta si inchid factura.Am intrebat pe mai multe persoane abilitate dar raspunsul a fost ok.Daca mai vreti informatii intrati pe site http://www.1001cosmetice.ro si ne auzim.Numai bine!

  • Tigara electronica Reply

   Este foarte simplu, la punctul A, tu vinzi o carte cu 50 lei + 10 lei transportul , prin urmare ii facturezi de 60 lei, ca pe urma defapt te costa doar 8 lei, asta inseamna un profit in plus pentru tine de 2 lei, in cazul neprevazut si tansportul costa 14 lei, atunci tu esti in pierdere cu 4 lei, dar daca ne gandim ca defapt tu cumperi spre exemplu cartea cu 30 lei, nu esti in piedere ci ai un profit de doar 16 lei.

   La punctul B, faptul ca persoana juridica, firma primeste chitanta de la o alta firma nu conteaza, singura chetie de care trebuie tinut cont este ca suma platita(cea care apare pe citanta) sa fie exact cu cea de pe factura, spre ex daca pe factura apare 49.99 pe chitanta sa apara lafel, daca apare 50 lei deja este o problema.

  • Andrei Reply

   Desi cu intarziere…vin cu urmatoarea varianta…nu stiu daca este corecta…pentru noi, ca si detinatori de magazine online.

   1. Din cate stiu, mandatul postal nu este document justificativ de intrare a banilor in firma.
   2. Deci, deoarece mandatul nu este document justificativ, atunci expedierea se face pe persoana fizica, ca reprezentant al firmei.
   3. pe site, la livrarea prin posta, pentru ramburs, indicat ar fi sa se treaca o valoare putin INFERIOARA tarifului real perceput de Posta.
   4. Cand se trimite marfa catre client, se elibereaza factura si chitanta strict pe valoarea marfii. Catre client se trimite doar factura, deoarece el primeste chitanta pentru banii platiti din partea Postei.

   Exemplu:
   – valoare marfa: 5 lei
   – valoare pentru plata ramburs prin posta trecuta pe site: 7 lei
   – valoare reala a taxei postale: 7.5 lei
   – valoare totala mandat: 5+7=12
   – diferenta de 0.5 lei la taxa postala o suport eu, din buzunar.

   Ce ziceti de aceasta varianta?

 5. Viorel Reply

  Domnule Valentin Manescu,
  Consider foarte pertinent modul in care d-na Aurelia a expus problemele. Si pe mine ma intereseaza aceste lucruri, asa incat ma alatur d-nei rugandu-va sa ne raspundeti.
  Cu multumiri,
  Viorel

 6. Viorel Reply

  Buna ziua, din nou, domnule Manescu,

  Intr-un raspuns dat anterior spuneti: „Mare atentie! La persoane juridice nu se emite chitanta, ci doar bon fiscal.” Peste alte doua randuri spuneti: „In cazul in care emiteti chitanta la persoane fizice puteti lua amenda chiar si de 5000 ron”.

  Ce se intelege de aici ? Ca nu se emite chitanta nimanui, nici persoanelor juridice, nici persoanelor fizice, ceea ce este evident o eroare. Va invit sa va edificati, apoi reveniti intre noi si dati-ne un raspuns logic. O treaba inceputa trebuie si terminata, nu ?

  Cu multumiri,
  Viorel

   • firma Reply

    Buna ziua,

    Am o intrebare referitor la emiterea fact fiscale(fima (SRL,mag online )-pt pers fizice ,avem dreptul sa cerem pers fizice (client) cnp-ul doar daca suntem inscrisi la AutoritateaPrelucDatelor cu caracter personal? sunetm oblicati ca societate la emiterea fact fiscale sa trecem cnp ?

    Multumesc!

 7. Valentin Manescu Reply

  Buna ziua,
  Aveti completa dreptate, imi asum greseala!
  Am corectat acum ultimul comentariu publicat.

  PS: Tot ce am scris aici se rezuma la exeprienta mea in mediul de comert online romanesc.
  Daca doriti sfaturi exacte/precise si incontestabile va recomand sa consultati un avocat 🙂

 8. alina Reply

  Buna ziua
  Am si eu o nedumerire. Desfasor o activitate online si am trimis un colet cu plata ramburs la care am pierdut chitanta de posta. Intre timp banii au intrat direct in contul firmei, sunt vizibil in extrasul de cont dar eu nu mai am chitanta. Ce pot face?
  In mod normal puteam sa cer un duplicat dar coletul a fost trimis din alta localitate si procedura este greoaie si dureaza, iar eu trebuie sa depun actele.

  Multumesc

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Din moment ce banii au intrat in cont, factura respectiva poate fi inchisa in contabilitate cu ajutorul extrasului de cont. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa fie nici o problema.
   Daca totusi contabilul considera altfel (fiecare contabil are propriile pretentii) cred ca se poate solicita un duplicat dupa chitanta direct de la posta.

   O zi buna,
   Valentin

  • Tigara electronica Reply

   In acest caz nu puteti introduce in contabilitate taxa de transport ca si cheltuieli, si prin urmare rezulta ca un venit, deci platiti inpozit pe acea suma de 10 lei sau cat a costat transportul.

 9. Ade_Varul Reply

  Cum poate sa imi dea amenda si ce trebuie sa platesc la stat cand eu tot ce fac este sa fac reclama la un produs pe care nu il am ,dar pot sa il vand? Un program de afiliat presupune doar o inregistrare. Apoi primesc link-uri cu lucruri pe care site-ul la care sunt afiliat le vinde. Eu nu vand nimic, nu cumpar nimic, doar iau procent din vanzari. Nu e mai simplu asa? Pentru ce sa imi fac magazin online cu produsele mele, care din lipsa de buget sunt limitate, cand pot sa vand produsele diferitelor firme pe internet, si pot vinde de la bureti de bucatarie la carti si de la ceasuri la avioane. Magazinul online cu produsele tale e bun, dar asta inseamna sa ai cel putin 1.000.000 Euro sa fii cunoscut.

  • Valentin Manescu Reply

   Ai dreptate, daca faci parte dintr-un sistem de afiliere nu ai nici cea mai mica problema.
   Desi administrezi un „magazin online” nu vinzi cu el. Practic e o alta forma de publicitate.

   In functie de pozitionarea pe piata este avantajos de multe ori sa ai propriul magazin.
   Cunosc foarte multe cazuri de magazine care au crescut de la 0 cu mai putin de un milion.
   Ar fi ideal ca sa ai la dispozitie atatia bani, dar rar se intampla cazurile astea!

  • Alex Reply

   Salutare.
   Spune-mi te rog cum gasesti firmele astea de afiliere, si cam cat castigi pe luna in medie?

  • Tigara electronica Reply

   Tu nu primesti nici o amenda atat timp cat cel care iti ofera link-urile de afiliat, programul de afiliat, opreste din castigurile tale impozitul pe profit de 16%, spre ex daca ai castigat 100 lei, firma iti vireaza doar 84 lei, atunci nu este nici o problema, ca este de datoria lor sa declare si sa plateasca impozitul, in cazul in care iti ofera suma intreaga atunci tu esti obligat sa depui actele si sa platesti cei 16%.

  • Tigara electronica Reply

   Este simplu, tu esti pasibil de amenda doar daca ai de primit de la cel care iti pune sistemul de afiliat sa spunem 100 lei si ti-i vireaza pe toti. Atunci tu esti obligat sa declari acesti bani ca venit si sa platesti 16% impozit, in cazul in care nu declari AMENDA, insa daca cel care iti trimite banii iti depune doar 84 lei atunci inseamna ca el depune declaratiile si plateste impozitul

  • savu Reply

   Buna ziua,
   Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac din punct de vedere al inregistrarii si taxelor pentru exact acest lucru.Adica eu nu cumpar fizic nimic decat am o platforma si pe de ea fac reclama . Apoi primesc link-uri cu lucruri pe care site-ul la care sunt afiliat . Eu nu vand nimic, nu cumpar nimic, doar iau procent din vanzari.Nu stiu cum sa ma exprim cred ca sunt ca un intermediar.
   Trebuie sa ma inregistrez la Reg .Comertului , trebuie sa am contabilitate?Nu inteleg de fapt la ce sa am contabilitate ca eu nu am nici un document.
   Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi.
   Multumesc!

 10. Daniel Reply

  Buna Seara Valentin,
  Daca vand ca si PFA, prin intermediul la Website, un serviciu , care prercepe un abonament lunar pentru clienti, produsul ar fi de exemplu.. un sub-domeniu, si adaug si un Program de Afiliere ca una din metodele de promovare, Am nevoie de punctele 6 si 7 ?
  Daca incasez banii prin Banca (cont iBAN), clientii fiind persoane fizice(in mare parte), dupa ce factura proforma este achitata, mai trebuie emisa ceva in afara facturii fiscale?

  • Tigara electronica Reply

   Nu pentru ca tu ai doar niste link-uri care face legatura catre alt site, tu doar ii redirectionezi, nu se vinde prin intermediul tau, plata si restul se face direct pe site-ul clientului

 11. Valentin Manescu Reply

  Salut,
  PFA-ul este tot o persoana juridica la fel ca o societate comerciala.
  6. Ca sa vinzi un serviciu trebuie sa soliciti datele clientului, obligatoriu trebuie sa fii inregistrat ca operator de date cu caracter personal.
  7. Linkul catre ANPC este si el obligatoriu, din cate stiu nu exista nici o derogare prin lege daca firmele lucreaza doar cu persoane juridice.

  Pentru banii incasati prin banca trebuie sa emiti factura fiscala dar mare atentie! Daca este o prestare de serviciu trebuie sa existe si un contract in baza caruia sa se emita factura fiscala.
  Aspectul asta nu este prea bine reglementat prin lege din cate stiu (nu sunt jurist).

  Poti folosi contracte semnate la distanta (semnat si apoi scanat) sau o varianta mai eleganta sa ai un contract generat in format pdf pentru fiecare client fara care sa nu se emita factura fiscala.

  Varianta prin care sa obligi clientul sa accepte niste termeni general nu stiu daca este luata in considerare de persoanele abilitate.

  Sa speram ca nu o sa ai niciodata controale 🙂

 12. Daniel Reply

  Iti multumesc frumos pentru raspuns 🙂
  Si eu sper sa nu am controale !
  Felicitari pentru creatii, mult succes in continuare si mai ales multa sanatate !

 13. Valentin Manescu Reply

  Cu placere, oricand te mai astept pe la mine pe blog 😉
  Sper ca informatiile de aici sa-ti fie folositoare, sanatate si energie sa avem ca in rest prin forte proprii putem rasturna pamantul 😀

 14. Sorin Dumitru Reply

  Buna Valentin,
  M-ar interesa daca detii ceva informatii cu privire la comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi, deci nu exclusiv prin Internet. Am cautat prin legi / google dar nu gasesc ceva concludent care sa ma edifice asupra urmatoarelor aspecte:
  – daca deschid casa de comenzi la un punct de lucru, rezulta ca as putea primi comanda pentru anumite produse dintr-un catalog afisat acolo sau din site-ul meu
  – pentru a inregistra comanda de la client, exista un formular dedicat? sunt anumite date care ar trebui sa le contina comanda respectiva cu privire la client pentru a ne incadra in legile curente?
  – am posibilitatea sa ii vand clientului direct la casa de comenzi produsul prin eliberarea de bon fiscal?
  – am dreptul legat atat prin casele de comenzi cat si la comertul prin Internet sa imi fac stocuri de produse?
  – daca de exemplu cumpar de la un furnizor 50 monitoare si imi fac stoc, includ in oferta mea /catalogul de produse afisat la casa de comenzi produsul si pretul. clientul vine la casa de comenzi, trece in revista ofertele firmei si comanda monitorul.
  – dupa comanda pot sa-i livrez din stoc pe loc monitorul? care sunt pasii pentru a fi acoperit legat din pct de vedere al inregistrarii cererii de comanda de la client.

  Sper ca am fost destul de explicit in exemplul meu. Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.

  • Valentin Manescu Reply

   Salut,
   Din cate stiu nu este mentionat nimic referitor la functionarea unui magazin online doar pe un anumit cod caen.
   Aceleasi reguli se aplica practic pentru orice cod caen.

   Plecand de la premiza asta concluziile mele personale ar fi:
   – Da, se poate pe punct de lucru sa ai aceeasi activitate ca pentru sediul social.
   – Trebuie emisa factura fiscala + bon fiscal, datele din formular ar trebui sa fie cele care apar si pe factura fiscala. Nu recomand colectarea CNP-ului tot din motive ce tin de legislatie.
   – Da, nu vad de ce nu s-ar putea vinde si la punctul de lucru aceleasi produse.
   – Normal ca poti sa faci stocuri, ca la orice firma.

   Comanda poate fi si verbala, in momentul in care produsul ajunge la el acasa ii oferi factura si bonul fiscal.

   Intrebarile tale sunt atipice. N-am mai auzit pe nimeni sa-si puna astfel de intrebari pana acum.
   Lucrurile pe care le-ai intrebat poate sa le faca orice firma, indiferent de codul caen.

 15. cristina r Reply

  buna. vad ca esti foarte priceput in legislatia comertului online si vreau sa iti pun si eu cateva intrebari si as vrea tare mult daca nu e prea mare deranjul sa incerci sa imi raspunzi. eu sunt PFA si mi-am creat un web shop. vreau sa stiu daca nu indeplinesc toate cerintele cine si cum ma poate verifica??cum si cine imi poate gasi si verifica situl ma refer aici la organele legii.

 16. cristina r Reply

  ce conditii trebuie sa indeplinesc de la a la z pentru a fi in perfecta regula legal?mai exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? mentionez ca nu are cine sa ma sfatuiasca in acest sens.

  • Valentin Manescu Reply

   Buna Cristina,
   Multumesc pentru aprecieri, le-am invatat din experienta si din fericire fara experiente neplacute.
   In principiu trebuie intai sa respecti legile legate de PFA. Ma refer la tot ce este mentionat legat de stocuri, facturare, etc.

   Exclusiv pentru comert online ar mai fi urmatoarele:
   1. Sa respecti legea comertului electronic. Iti recomand sa o citesti ca nu are foarte multe pagini.
   2. Sa fii inregistrata cu pfa-ul la oficiul datelor cu caracter personal.
   3.Daca faci publicitate la Adwords si esti platitoare de TVA trebuie sa fii inregistrata in registrul intracomunitar. Mai multe detalii gasesti aici http://www.webecom.ro/blog/achizitiile-si-vanzarile-de-produseservicii-din-europa-pot-aduce-persoanelor-juridice-amenzi-intre-50-000-si-100-000-ron/
   4. Sa existe pe site un link spre ANPC.
   5. Cam tot ce este mentionat in acest articol se respecta si se aplica!

   In cazul unui pfa oricum sunt mai putine controale, nu ar trebui sa-ti faci mari probleme.
   Pentru detalii mai exacte iti recomand totusi sa discuti cu un avocat, el trebuie sa stie lucrurile mai bine decat le stiu eu, au studii de specialitate.

   Sper ca aceste detalii iti vor fi de folos!

 17. cristina r Reply

  iti multumesc foarte mult pt lamuriri chiar sunt de folos insa revin la una din intrebarile care a ramas fara raspuns: ” vreau sa stiu daca nu indeplinesc toate cerintele cine si cum ma poate verifica??cum si cine imi poate gasi si verifica situl ma refer aici la organele legii.”

  • Valentin Manescu Reply

   Daca ne referim strict la magazinul online:
   – ANPC (am clienti care au scapat fara nici un leu amenda, voiau doar explicatii si au mai primit bonus si recomandari mai exacte ca sa nu aiba probleme pe viitor ).
   – Fiscul (inca nu-si bate capul cu magazine online dar sunt niste zvonuri ca o sa inceapa sa le verifice, poate mai scot din economia neagra la suprafata).
   – ANDSPC (n-am auzit sa fi facut vreo problema pana acum, dar nu se stie niciodata).
   – ORDA (pot sa vina sa verifice daca ai licente originale pe calculatoarele de pe care operezi magazinul, n-am auzit pe nimeni sa fi avut controale pana acum dar e bine sa ai macar licentele de Windows/Office/ Adobe originale, ideal ar fi sa le ai pe toate).

   In cazul in care te referi la PFA (activitate ce include si magazinul) poti fi controlata de toate organele abilitate.
   Lista este lunga, nici eu nu o stiu pe toata.

 18. stela Reply

  Buna ziua!
  Sunt un PFA recent infiintat (salon de infrumusetare).Hobby: crearea artizanala de sapunuri naturale (homemade). Ma interesaza sa le pot si vinde on line.
  -Care ar fi pasii de urmat? Ma refer la legislatie..nu mai punem la socoteala site-ul .
  -Ce documentatie e necesara: avize, .etc
  Nu gasesc raspunsuri…Multumesc!

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   In principiu trebuie sa respectati detaliile mentionate in acest articol.
   Singura „autorizatie” de la organele statului ar fi inregistrarea la data-protection.ro.

   Ar trebui sa discutati si cu un avocat referitor la codul CAEN pe care il folositi, sa vedeti daca se poate folosi si pentru comertul online de sapunuri naturale.

   Succes!!!

 19. Vali Reply

  Buna ziua,

  este obligatoriu ca un site e-commerce sa aibe alternative de adresare si persoanelor fizice si juridice, respectiv PFA-uri ? Mai exact, daca eu, societate comerciala am doar drept de comert cu ridicata si am un site e-commerce voi lua amenda pentru ca nu ma pot adresa si deci vinde si persoanelor fizice?
  Multumesc anticipat.

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   In principiu nu exista legislatie speciala de comert online pentru aceasta problema (se aplica legile din piata reala).
   Daca exista si codul caen de comert online nu cred ca ar trebui sa fie o problema.
   Va recomand totusi sa consultati un avocat specializat pe aceasta problema.

 20. george Reply

  Link-ul de inregistrare de pe site-ul Autoritatii Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu functioneaza (link-ul de „Inregistrare on-line a notificarii” de pe http://www.dataprotection.ro/?page=formulare&lang=ro). Am incercat cu 2 browsere si rezultatul este tot o eroare „..The requested resource (/notificare/index.jsp) is not available”.
  La fel e si la voi ?

 21. Valentin Manescu Reply

  Se pare ca acum nu functioneaza de nici un fel.
  Este o eroare temporara de la ei din sistem, ar trebui contactati sa va spuna care este alternativa.

  Se pare ca baietii lor de la web development nu sunt prea dibaci. :))

 22. george Reply

  Ok, multumesc mult pentru raspuns.
  Voi mai incerca in zilele urmatoare, poate corecteaza eroarea.

 23. teodora Reply

  Buna ziua!
  Dupa multe cautari,am gasit acest loc si am vazut ca raspunsurile sunt clare si prompte!Eu am mai multe intrebari fiindca am tot citit,am tot citit,dar sunt mai in ceata decat inainte de a citi ceva:))
  1)ma pasioneaza crearea de bijuterii handmade,sunt autodidacta si nu am nici o diploma!Am inteles ca atat PFA-ul cat si II presupun sa ai diplome,asa-i?
  2)daca,de ex,deschid PFA si nu am vanzari,sunt obligata sa platesc oricum cei minim 220 de lei la CSA?
  3)daca nu-mi deschid PFA dar imi deschid magazin on-line de bijuterii handmade,exista posibilitatea de a declara la fisc (sau in alta parte,dar care) veniturile obtinute?
  4)Tot legat de punctul 2,daca e valabil,ce si cat am de platit?
  5)De ce sanctiuni sunt pasibili cei care vand on-line fara a plati contributiile la stat?
  6) ce e mai avantajos de deschis,PFA,II sau IF,tinand cont ca nu am diploma de creator de bijuterii handmade?
  7)Exista vreo reglementare legala care sa prevada ca daca castigi o anumita suma ,pana la un plafon X,indiferent de unde,si nu mai ai alte venituri ,sa nu platesti contributiile datorate statului??(asta e auzita de la cineva si taaare as vrea sa stiu daca e adevarata!!! spunea ca daca castigi mai putin de 300 de lei pe luna nu platesti nimic….)
  va multumesc anticipat si astept cu sufletul la gura raspunsurile!

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   O sa incerc sa va raspund punctual in limita cunostiintelor pe care le am:
   1. Pentru pfa trebuie un atestat pentru o calificare (eliberat de Ministerul Educatiei) sau vechime de cativa ani (nu stiu exact cati) in campul muncii. Cel mai bine intrebati la taxe si impozite locale, stiu ca ei se ocupa de informare pentru PFA.
   2. Aici nu stiu, sunt mai multe scheme de impozitare, trebuie discutat tot cu un reprezentant al statului.
   3. Nu stiu exact, in constructii stiu ca se poate. Este posibil si aici!
   4. Din cate stiu eu, in constructii se plateau in jur de 16% pentru zilieri.
   5. La fel ca si daca deschideti un magazin si nu aveti o forma juridica. Amenda si posibil inchisoare cu suspendare. Este greu de depistat dar va expuneti unor riscuri de a intra in conflict cu statul.
   6. IF nu stiu ce inseamna, II este Intreprindere Individuala adica puteti sa aveti si angajati fata de PFA. Cred ca PFA este suficient pentru inceput.
   7. N-am auzit de asa ceva, m-ar mira sa existe dar nimic nu e imposibil.

   O zi frumoasa,
   Valentin

 24. dinu Reply

  Am sa va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.
  Care este ordinea fireasca in demararea acestui tip de afacere:inregistrarea firmei,crearea magazinului propriu-zis ,inregistrarea la autoritatea pentru protectia datelor personale…..?
  Inregistrarea la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se face dupa ce se realizeaza magazinul?
  Care ar fi pasii corecti si legali de urmat?
  Va multumesc!

  • Valentin Manescu Reply

   Infiintarea firmei este primul pas.
   Dupa acest pas se poate realiza magazinul si pana la lansarea aestuia trebuie sa va inregistrati la ANSPDC.
   Ar fi recomandat sa se inregistreze si numele marcii la OSIM, cu care va actiona magazinul.

   O zi buna,
   Valentin Manescu

 25. Catalan Reply

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi raspundeti la o mica intrebare .Recent mi-am infiintat o Intreprindere Individuala si sunt autorizat pentru caen 4791 comercializand produse cosmetice si de parfumerie.
  Activitatea se desfasoara in apartamentul propriu si doresc sa fac si un mic stoc.
  Pentru asta trebuie sa-mi adaug alt caen sau pot sa-mi depozitez marfa la sediul social.?

  Multumesc anticipat.

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   In principiu nu va restrictioneaza codul CAEN, comercializarea inseamna si detinerea unui stoc.
   Verificati totusi cu un avocat daca va este necesar sa aveti anumite spatii de depozitare special amenajate si autorizatie de functionare de la primarie pentru sediul social.

   Nu prea cunosc mai bine de atat aceste aspecte!

 26. Robert Reply

  Buna ziua
  Am citit articolul si comentarile voastre dar mai am ceva intrebari.
  Deci din cate am inteles pt un pfa trebuie: (eu doresc sa imi fac un magazin online cu cadouri)
  1) sa ma duc la registrul comertului (pasul asta deja l am facut)
  2) de acolo mi au spus sa ma duc la finante
  3) sa achizitionez un domeniu cu host
  Aici am o intrebare pt un magazin online trebuie
  aici ce sa aleg pachetul cu Shared SSL Certificate
  sau trebuie neaparat pachetul cu Private SSL Certificate & IP
  si inca ceva trebuie si autorizatie de functionare de la primarie?
  sau ajunge doar sa ma inregistrez la ANSPDC.

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   PFA-ul trebuie sa fie infiintat, serviciul de gazduire este necesar pentru un magazin online dar nu este obligatoriu sa aiba certificat ssl.

   Datele oricum sunt protejate, certificatul ssl oferind doar protectii suplimentare (care nu stiu cat va vor ajuta).
   In cazul in care clientul plateste cu cardul orice procesator este dotat cu certificat in interfata de plata.

   Recomand sa aveti un ip dedicat pentru ca va poate scapa de multe probleme in buna functionare a magazinului.
   Nu o sa intru in detalii pentru ca mi-ar lua cel putin o pagina, poate o sa scriu un articol ulterior despre necesitatea unui ip dedicat.
   La Webecom noi oferim ip unic pentru fiecare client in parte de aproximativ 2 ani.

   Inregistrarea la ANSPDC este obligatorie si nu este conditionata de alte inregistrari/autorizatii. Eu n-am auzit pana acum pe nimeni cu magazin online sa primeasca o amenda din aceasta cauza.

   Partea cea mai grea am lasat-o la urma. Nu stiu daca este necesara autorizatie de functionare de la primarie.
   In cazul firmei mele am obtinut-o si nu am anulat-o ca sa evit o posibila intalnire cu reprezentantii primariei la usa.

   Primaria spune ca trebuie (chiar daca sediul social este tot acolo) avocatii/contabilii cu care am discutat spun ca nu este obligatorie.
   Cert este ca m-am pricopsit anul asta cu contract de salubrizare individual la apartament (il platesc si pe cel de la asociatia de proprietari) pentru ca altfel nu doreau sa o elibereze!

   In cazul in care cautati o firma care realizeaza magazine online va invit sa luati si oferta noastra in considerare – Oferta magazin online.

   Mult succes!

 27. Nicoleta Micu Reply

  Buna seara,

  Am parcurs lista lunga a intrebarilor si raspunsurilor pentru a gasi un raspuns si la o problema pe care o am si la care nu am gasit un raspuns clar. In OUG nr 28/1999 la art 2 parag. k) sunt specificate exceptii de la regula emiterii bonului fiscal catre persoane fizice pentru comertul online. Exista exceptii de la exceptii privind aceasta obligativitate? Un magazin online ce comercializeaza produse alimentare, haine, cosmetice, jucarii poate fi asimilat unei ”case de comenzi” ? O parte din livrari sunt efectuate de masinile firmei si o parte prin firme de curierat specializate. Cum se procedeaza cu bonul fiscal ce insoteste o factura emisa catre o pers fizica in urma lansarii unei comenzi online/telefonice, livrata de masina firmei ce detine mag online, si care la livrare clientul se rasgandeste si refuza comanda? Este dreptul clientilor sa refuze sau sa se rasgandeasca, dar ce facem cu atatea bonuri fiscale care trebuie anulate?

  Cu siguranta sunt multe magazine online care intampina asemenea probleme si de aceea apreciez un raspuns din partea dv.,
  Va multumesc,

  • Tigara electronica Reply

   In acest caz fiecare sofer care face livrarea isi ia o casa de marcat la el, sunt multe modele si da bonul fiscal numai daca achizitioneaza produsul respectiv, sau prima varianta, in caz ca refuza atunci anuleaza bonul fiscal

 28. mariana Reply

  Buna ziua,
  Sunt pfa nou infiintat si doresc sa vand doar un singur tip de produs prin comenzi telefonice cu livrare personala. Functionez fara punct de lucru, deci pe sediul profesional si mi s-a spus ca nu mi se poate inregistra casa de marcat pe sediu. Intrebarea mea ar fi: atunci cand livrez produsul comandat, nu pot sa emit chitanta persoanei fizice ( si factura, bineinteles)?

  • Em Reply

   ce motiv v-a fost adus atunci cand ati dorit sa inregistrati casa de marcat pe sediu ?

 29. WonHosting Reply

  Buna ziua domnule Manescu!
  Deși am reușit să citesc întreg articolul dumneavoastră nu am înțeles ceva…dacă doresc să fac un site de hosting administrat de mine împreuna cu 2 prieteni care nici ei nu doresc a fi plătiți trbuie de asemenea să mă înregistrez la ei sau pot face asta doar cu reseller-ul meu și contul de paypal ?
  Aștept răspunsul dumneavoastră, mulțumesc!

  • Tigara electronica Reply

   Cu reseller inseamna ca tu iei o bucata mare, pe care o feliezi si vinzi in bucatele mai mici, asta inseamna ca procesul este facut de tine, prin urmare trebuie inregistrat sau esti pasibil de amenda. Tu inregistrezi cu factura ca ai cumparat contul de reseller lunar, anual sau cum vrei tu, apoi de fiecare data cand vinzi, dai factura, treaba cu paypal este doar o modalitate de incasare , ca si o chitanta electronica, dar aceasta poate fi emisa in baza unei facturi

 30. Valentin Manescu Reply

  Buna seara,
  In principiu ar trebui sa va supuneti legislatiei in vigoare din toate punctele de vedere.
  Pentru banii incasati trebuie emisa factura fiscala, sa existe o inregistrare la ANDSPC, link catre OPC..etc.

  Daca o sa oferiti hosting gratuit teoretic nu ar fi necesara o persoana juridica sau respectarea acestor norme pentru ca nu faceti comert.

  Mare atentie! Evaziunea fiscala se pedepseste cu amenzi foarte mari si chiar dosar penal… chiar daca in Romania sunt foarte rare aceste cazuri.

  O seara buna,
  Valentin

 31. ADRIANA CRACIUN Reply

  Buna ziua, va deranjez cu o intrebare. Site-ul pe care l-am postat [este o pagina de prezentare de fapt] de ce ar mai avea nevoie ca sa fie ok din punct de vedere al comertului electronic? Multumesc. Cu stima, Adriana

 32. Adela Reply

  Buna,

  Am cateva intrebari la care nu am gasit raspuns pana acum pe forumuri. Poate ma puteti ajuta.
  Doresc sa imi deschid un pfa pe codurile: 1413: Fabricarea altor articole de imbrăcăminte exclusiv lenjeria de corp si 1419: Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte şi accesorii n.c.a.
  Am o diploma in domeniu, dorinta mea e de a porni un pfa pe norma de venit. La nr 35 (croitorie, corsetarie) din lista normelor de venit intra aceste doua coduri.
  Problema apare aici: vanzarea se va face exclusiv online, pe siteul Etsy.com .
  Intrebarile:
  1. Am nevoie de un alt cod caen pt vanzarea online (va trebui sa fiu PFA sistem real, deci pica varianta cu norma de venit) ?
  2. Cum se procedeaza in cazul acestor siteuri (Etsy, Ebay, Breslo)? Vanzarea se va face catre clienti din toata lumea, nu doar EU (SUA are cei mai multi clienti Etsy). Fiind o platforma internationala de multe magazine virtuale, va trebui mi-l inregistrez la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal mentionata in articol? Dar daca imi deschid un magazin cu haine, iar unul cu accesorii?
  3. Daca doresc sa imi vand produsele pe multiple platforme de acest gen, e nevoie sa le inregistrez pe toate la Autoritatea mentionata mai sus?
  4. Exista posibilitatea de a imi deschide un magazin online propriu, pe care sa il declar, dar in acelasi timp sa vand legal si pe alte platforme?
  5. Aveti o sugestie mai buna privind o forma legala de lucru avand in vedere cele de mai sus?

  Multumesc anticipat

  • Valentin Manescu Reply

   Buna,
   1. Dupa parerea mea codul de croitorie ar trebui sa fie deasupra celui de vanzare, dvs faceti productie. Aceasta poate fi vanduta pe diverse canale de distributie.
   2. Dvs. va inregistrati acolo ca persoana juridica nu ca magazin online. Pe orice platforma o sa vindeti este suficient sa va inregistrati o singura data.
   3. In principiu nu, ei prelucreaza datele cu caracter personal si va da acces la acestea. Practic ar fi bine sa va inregistrati, e gratuit si nu se stie niciodata.
   4. Da, eu chiar recomand clientilor firmei mele sa-si faca propriul magazin.
   Toate datele sunt tinute intr-un singur loc si pot sa-si conecteze magazinul cu diverse siteuri (Daca acestea permit indexarile automate de produse), in loc sa introduca manual produsele in fiecare site.
   5. Incercati asa pana ajungeti la plafonul maxim ca neplatitor de Tva. Cand vedeti ca treaba incepe sa mearga bine ar trebui sa deschideti un SRL platitor de tva si sa folositi pfa-ul doar ca sa incasati remuneratia pentru productia respectivelor produse (nu de alta dar la Pfa fiscalitatea e ceva mai mica).

   O zi frumoasa,
   Valentin

 33. Adela Reply

  Multumesc mult. O singura intrebare mai am: platesc norma pt un singur cod sau pt ambele? (din cate am inteles de anul acesta se plateste pt fiecare din multiplele ACTIVITATI – nu stiu daca se considera o activitate pt ca intra ambele la croitorie sau doua activitati separate pt ca una are 1413 si alta 1419).
  Multumesc din nou

 34. Geanina Reply

  As avea si eu o intrebare. vreau sa vand online produse de ingrijire a corpului, din SUA. Sunt necesare de acte de provenienta a marfii? Multumesc

  • Valentin Manescu Reply

   Cu siguranta invoiceul de la furnizor.
   Este posibil sa aveti nevoie si de alte documente care sa ateste calitatea si compozitia produselor.
   Trebuie sa discutati cu o persoana specializata in astfel de probleme comerciale!

   O zi buna,
   Valentin

 35. Dana Reply

  Buna ziua.Am o intrebare in cazul unui magazin online deschis de curand: solicitarea si folosirea datelor obligatorii pentru intocmirea facturilor fiscale este considerata prelucrare a datelor personale(si implica obligativitatea inregistrarii la ANDSPC)?Nu exista o baza de date a clientilor,nu se trimit newsletter-uri.Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Valentin Manescu Reply

   Da, este considerata prelucrare de date cu caracter personal!
   Aveti baza de date cu informatiile despre clienti (chiar daca nu digitala), de exemplu facturile care sunt inregistrate in contabilitate contin aceste informatii.

   Si un magazin fizic trebuie sa instiinteze clientii despre aceste detalii printr-o notificare pusa pe perete (din cate stiu eu).

   O zi buna,
   Valentin

    • Dana Reply

     Revin cu o alta intrebare.Ce regim au reducerile afisate la produse pe site? Ma refer la reduceri pt capete de stoc,produse extrasezon.Trebuie anuntate?M-ar ajuta cateva detalii.Multumesc.

     • Valentin Manescu

      In principiu atata timp cat nu vindeti la pret de dumping nu cred ca aveti nevoie de nici un fel de lege pentru a face reduceri/promotii.

      In general magazinele online nu vand niciodata in pierdere pentru ca au stocuri minime. Regulile mentionate se folosesc uzual in retail.

 36. Florin Reply

  Felicitari pentru articol !

  Eu as vrea sa vand on-line carti electronice (scrise de mine) sub forma de fisiere PDF transmise prin e-mail.
  Stiu ca orice client are dreptul sa returneze bunurile primite in 10 zile lucratoare si sa primeasca suma platita.
  Ma gandesc ca as putea sa returnez banii si totusi clientul sa ramana cu „marfa”, fiind vorba de
  un fisier.

  Cartile electronice (ebooks; fisiere) sunt considerate bunuri ?
  Ce ma sfatuiti ?

  • Valentin Manescu Reply

   Nu sunteti obligat, se poate considera un serviciu, nu un produs.
   Din punct de vedere al legislatiei, materialele digitale sunt considerate servicii.

   Eu va recomand sa faceti o campanie de informare prin care sa returnati banii nu in 10 zile, ci in 30-60 sau chiar 90 de zile.

   Avantajele ar fi:
   – Clientul va cumpara fisierul mai repede si cu mai multa incredere.
   – Are suficient timp incat sa uite ca poate sa le returneze chiar daca le-a citit.

   • Florin Reply

    Stiam ca inregistrarile audio/video si softurile nu se pot returna vanzatorului.
    In cazul meu (vand e-books), ar trebui totusi sa returnez banii cumparatorului ?

 37. Bogdan Reply

  Buna ziua,

  Nu imi este clar citez: „Am nevoie neaparat de inca un cod CAEN?
  Nu neaparat! Exista posibilitatea de a va adauga in statutul firmei inca un cod CAEN, respectiv Codul 4791, care face referire la comertul pe Internet. Acest cod va este util in cazul in care tranzactiile dintre dvs si client au loc doar virtual, respectiv prin intermediul magazinului online.
  In absenta acestui cod va puteti desfasura momentan activitatea fara a avea probleme. Singurul avantaj real oferit de acest cod ar fi ca puteti vinde orice prin magazinul dvs sub un singur cod CAEN.”
  Sa inteleg ca pot face comert online fara a avea neaparat CAEN 4791?
  Sunt PFA cu CAEN 5819 – Alte activitati de editare. Vreau sa demarez cat mai repede un proiect de comert online si ma securajeaza cozile existente la ORC (datorate,se pare, pauzei in desfasurarea activitatii la Registru)
  Cu stima

 38. ruxii Reply

  Buna am si eu o intrebare. am magazin online am facturat si trimis chitanta pe persoana fizica. asta este am gresit nu am ce face decat sa fac ce trebuie de acum. la mine merge cama asa. fac factura trimit coletul , curierul ia rambursul si mi-l da cash. la sfarsit de luna imi factureaza costul trasmnportului si a rambursului ( normal ca nu si rambursul in sine deoarece l-am incasat deja). Ce fac cu casa de marcat? imi iau casa de marcat si o fiscalizez pe adresa sediului? ai voie sa vinzi la sediu?
  am codurile autorizate pt comert inclusiv online. Dar pot fiscaliza casa pe sediu? si atunci emit factura la client sa zicem ca el este din bucuresti, eu din cluj. si emit bon fiscal si le pun in cutie? si de pe ceasta casa de marcat vand doar la cei de pe site? nu ai nevoie de ceva autorizatii?

  • Valentin Manescu Reply

   Buna,
   Trebuie sa corectezi aceasta problema chiar daca deja poti sa incasezi o amenda la un posibil control.

   Poti proceda in felul urmator:
   1. Emiti factura si o pui in cutie la expeditia coletului.
   2. Curierul incaseaza banii, ii da clientul chitanta in baza facturii tale
   3. Tu primesti banii intr-un cont colector si pe baza sumei transferate de catre curier iti inchizi factura in contabilitate.

   Ce faci tu acum poate fi interpretat si ca evaziune fiscala pentru ca teoretic incasezi de doua ori banii (prima data pe baza chitantei si a doua oara pe baza documentelor de ramburs) si ii declari o singura data. La persoane fizice nu se emite chitanta, doar bon fiscal!

 39. Andrei Reply

  Salut, vreau sa deschid un site cu accesorii IT cu plata ramburs. Vroiam sa te intreb, daca la plata ramburs prin posta romana sau prin curier trebuie sa am si bon fiscal sau doar factura? Multumesc

  • Valentin Manescu Reply

   Factura este suficienta, bonul fiscal nu trebuie emis, curierul va emite o chitanta pentru contul colector si va trimite banii prin transfer bancar!

 40. roxana Reply

  Buna ziua
  Dar de ce nu este corect sa faci factura si chitanta si am livrat eu la clienti?Si daca am facut asa sa spunem 6 luni,ce trebuie facut?Dar nu inteleg de ce nu e corect?

  • Valentin Manescu Reply

   Este vorba de legislatia romaneasca in vigoare.
   Toate detaliile pentru a lamuri acest aspect se afla in articolul de mai sus si in discutiile generate de acest articol.

   O zi buna,
   Valentin Manescu

 41. Gabi Reply

  Buna! Te rog sa ma ajuti cu urmatoarele neclaritati:
  1. Pentru un site de reduceri colective (de tip groupon), ce legi se aplica? Este vorba tot despre un magazin online, presupun ca aceleasi.
  2. Unui voucher (de genul 5 lei pentru a beneficia de reducerea de 60% la serviciul/produsul X) i se aplica tva sau alte taxe/impozite? Contravaloarea acestor vouchere ramane in totalitate firmei care administreaza siteul, dar nu stiu ce se intampla mai departe.
  3. Firma care va administra siteul de reduceri colective este mai bine sa fie platitoare sau nu de tva?
  4. Alte sfaturi despre acest subiect m-ar ajuta foarte mult.
  Multumesc!

  • Tigara electronica Reply

   Ideal este sa nu fie platitoare de tva, dar daca are multe vanzari si ajunge la limita permisa de stat, este trecut automat ca platitor de tva, prin urmare nu conteaza

 42. Alex Reply

  Buna ziua, de curand am infintat un pfa cu codul caen aferent publicitatii online, zilele acestea am sa ma inscriu la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, intrebarea este daca va trebui sa fac contracte pt publicitate online sau e de ajuns sa clarific toate detaliile in ”Termeni si Conditii”? Va multumes! Excelent articol

 43. Deea Reply

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: pt. un magazin online care vinde mancare si vitamine de caini este nevoie de autorizatie de la DSV?
  Multumesc anticipat

  • Tigara electronica Reply

   Din cate stiu, nu este nevoie de autorizatie, atat timp cat le vinzi in ambalajele lor originale, daca spre exemplu cumperi mancare pentru caini la 40kg si apoi le ambalezi la 2-5 kg , cred ca ai nevoie de autorizatie

 44. horia Reply

  Buna ziua,
  in cazul in care imi fac un PFA ptr comert online, e neaparat nevoie sa-mi deschid si magazin virtual ,atata vreme cat eu imi vand produsele pe okazii.ro sau alte site-uuri de genu?

 45. Alina Reply

  una ziua,

  Va multumesc in primul rand pt informatiile pe care ni le oferiti si care ne sunt de mare ajutor.
  Sunt in curs de a constitui o IF impreuna cu sora mea, si am ajuns la capitolul autorizatii ANPC.Este vorba despre infiintarea unui site unde vom face comert cu metale pretioase si pietre semipretioase, accesoriile le vom asambla chiar noi.Taxele/operatiune pt autorizatiei
  fiind mari,nu as vrea sa platesc gresit, si nu inteleg la ce operatiuni ma incadrez (inafara de cea pt comercializare metale pretioase)

  Va multumesc!

 46. Andreea U Reply

  Ce este un domeniu de internet din punct de vedere juridic? Daca eu inregistrez domeniul pe persoana fizica (neautorizata) pentru magazin virtual si ulterior imi fac o firma (care se foloseste de domeniu) trebuie sa trec domeniul pe numele firmei? Este legal ca domeniul sa fie pe numele meu si sa il foloseasca firma? Poate firma folosi ceva fara nici un act?

 47. Adrian Reply

  Salut!! Am si eu o intrebare. Vreau sa construiesc un web site cu hoteluri. Este legal sa postez pozele respectivelor hoteluri pe siteul meu?( Va fi numele lor+pozele lor si locatia lor)

  • Mihaela Reply

   ceri voie hotelurilor sa folosesti pozele lor, le ceri voi pe email.

 48. Sarateanu Mircea Reply

  Buna ziua, ma interseaza daca pot activa pe domeniul cumparat de mine un magazin virtual dar in scop educational (nu vreau sa vand nimic) ci doar sa invat sa construiesc un asemenea site.

 49. roberto Reply

  Salut, vrem sa deschidem un site de vanzare polite online , insa am o dilema , noi suntem broker de asigurare cu cod caen 6622-intermediere asigurari, inteleg ca pentru comert online trebuie neaparat codul caen -4791 ? Stiu ca ANPC a amendat firme pentru neatorizarea acestui cod. ”

  In Bucuresti au fost verificati 9 operatori economici care comercializau on-line urmatoarele categorii de produse: echipamente electronice de redare MP3/MP4, camere foto digitale, DVD-uri, telefoane mobile, console de jocuri, componente si accesorii calculatoare.

  Au fost constatate urmatoarele nereguli: lipsa legaturii (link) catre site-ul ANPC conform Ordinul nr. 433/2009 la doi operatori economici care au fost sanctionati cu avertisment si neautorizarea codului CAEN 4791 referitor la comertul on-line in cazul unui operator economic care a fost sanctionat cu amenda in valoare de 2000 lei.

 50. Renzt Reply

  Salut,
  Intrebarea mea este cum arata o factura fiscala trimisa prin curier, ce se completeaza mai exact la rubrica „Date privind expeditia”, eventual un model cu toata factura completata ar fii minunat.

  PS: util articolul, utile si comentariile dar este prea mult si ar trebui sumarizat, ce se elibereaza pentru pentru cazurile:
  magazin online – persoana fizica prin internet
  magazin online – persoana juridica prin internet
  magazin online – persoana fizica la sediul firmei
  magazin online – persoana juridica la sediul firmei

 51. Tania Reply

  Buna ziua
  Apelez la dvs in speranta ca puteti sa ma ajutati…nu mai stiu unde sa ma indrept cu intrebari. Am fost la camera de comert, am discutat cu un contabil, am intrebat si pe un forum…dar pana acum toti au ridicat din umeri la problema mea. Am ajuns la capatul puterilor, sincer.
  Ceea ce doresc eu sa fac este relativ simplu in viziunea mea…dar cand dau de legislatia romaneasca imi vine sa ma dau automat si cu capul de pereti.
  Pe scurt: sunt o mamica a doi copii care are o sumedenie de lucrusoare de-a lor pe care doresc sa vand: hainite, jucarii, carucior, scaun de masina, patut etc. Evident, toate sunt „second hand”, au apartinut copiilor mei, sunt bunuri personale pentru care evident ca nu mai am chitanta/factura de cand le-am achizitionat cu luni/ani in urma. As dori sa imi fac un blog sau un site simplu daca gasesc o platforma gratuita unde sa le expun si poate cineva doreste sa le achizitioneze. M-am interesat si cica as avea nevoie de PFA. Bun, as vrea evident sa intru in legalitate, dar in acest caz:
  1. mi-as pierde automat indemnizatia dupa cel mic
  2. indiferent de veniturile realizate sunt obligata sa platesc cei 232 lei CAS
  Evident ca nu imi convine, ca poate vor fi luni in care suma veniturilor mele nu vor fi atat de mare. Nu intentionez sa imi deschid magazin second hand sau sa ma reprofilez spre asa ceva. Doresc doar sa incerc sa vand ceea ce am, la pret cat mai mic, sa mai scot un ban cinstit pt scutece. Sau, in cel mai bun caz, am mamici in bloc cu mine/cartier/prietene care au spus ca de reusesc sa fac treaba asta imi dau si lucrusoarele lor spre vanzare pe blogul meu. Ok, sa zicem ca asta s-ar rezuma la un soi de regim „consignatie”, dar nu ma complic deocamdata cu asta.
  Cum pot sa fac legal treaba asta fara sa am probleme, fara sa deschid PFA, SRL sau mai stiu si eu ce altceva? Nu poate exista o modalitate sa declar ceea ce vreau sa vand si sa platesc impozit dupa vanzarea acelor produse si atat???
  Daca nu fac legal – acest PFA care mi se tot baga pe gat atat….ce pot pati daca imi fac pur si simplu un blog si imi expun acolo lucrurile? Am vazut ca toata lumea vinde orice online…este voie? Ca de cat sa ma trezesc cu amenzi sau evaziune fiscala pentru vanzare a 3 perechi de pantofiori, mai bine o las balta.
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Imi pare rau sa aud acest lucru, e deplasat sa consideram aceasta activitate ca este evaziune fiscala!

   Intr-o astfel de situatie instinctele de supravietuire ar trebui sa primeze tuturor legilor romanesti, cred ca n-ar trebui sa va ganditi la atatea aspecte.

   Parerea mea este sa incepeti sa le promovati chiar acumpe okazii.ro , sa va faceti un site pe wordpress.com (este gratuit) si poate vorbiti si cu dragii mei prieteni de la http://EdituraMateescu.ro , o sa fie foarte incantati sa va asculte oful! 🙂

   Nu uitati ca mintea este una din cele mai importante resurse ale omului, incercati sa priviti viata cu alti ochi si sa gasiti solutii inteligent ca sa depasiti aceste probleme.

   Depinde doar de dumnevoastra!

   Va doresc o zi frumoasa,
   Valentin

  • Mihaela Reply

   Tania, fa-ti un blog si vinde-le, se face o gramada de comert online neimpozitat, nu iti ace atatea griji. Nu-ti da datele personale, si gata.

 52. Mihaela Reply

  Am si eu o intrebare: cine verifica toate site-urile si blogrile de vanzari online? Sunt sute de bloguri de haine second hand care vand pur si simplu, fara chitanta fara nimic. Cum de poate exista aceasta piata neagra online? Cum poate o autoritatea sa gaseasca oamenii din spatele acestor vanzari? mi se pare practic imposibil. Doar daca te reclama un client nemultumit.

 53. Bogdan Reply

  Buna ziua

  In primul rand as dori sa va multumesc pentru acest articol util.
  In viitorul apropiat intentionez sa vand o carte in format electronic de pregatire BAC geografie 2012 (pdf) facuta de mine pe blogul meu. Plata s-ar face prin PayPal. Intrebarea mea ar fi daca in acest caz, pentru a vinde un ebook (care poate nici nu o sa imi aduca nici un venit, sau un venit de 10 euro pe luna) ar trebui sa creez un PFA (sau orice alta forma „legala”)? Va multumesc!

 54. Vio Reply

  Buna Ziua,
  Felicitari pt articol, este foarte folositor multor persoane.
  As avea totusi o intrebare, in cazul cumpararii de produse noi/folosite de pe ebay germania/uk (pt cele noi, platindu-se tva-ul la ei in tara) si apoi vinderea lor pe okazii cu un pret mai mare este legal ?
  Este neaparat nevoie de PFA ?

  Multumesc

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Nu le indeplineste (cititi articolul de mai sus), dupa parerea mea nici nu se incadreaza in categoria unui site de comert online, nu cred ca o sa aveti probleme de acest gen.

   • Dan Reply

    …da,dar prin intermediul acestui site se face si comert!Mascat.De acord?

    Nu am nimic cu proprietarul.Am dat de site intamplator.
    Problema care ma framanta pe mine este ca si eu as fi interesat in prima faza sa fac un site de acel gen prin care sa-mi promovez produsele proprii gen handmade si bineinteles sa comercializez din ele celor care-si exprima interesul.Asa ca un fel de testare a pietii online.
    Risc mult in felul asta?
    Iar daca ulterior se manifesta un interes deosebit pentru genul meu de produse sa” intru in legalitate”.Adica sa-mi fac un site/blog de ecomerce in modul descris in articol.

    Multumesc de raspuns pentru solicitarea precedenta!

    • Valentin Manescu Reply

     Da, orice venit de acest gen se supune legilor de evaziune fiscala. Si pe okazii.ro se face comert si nimeni nu este tras la raspundere, multi de acolo chiar vand fara factura/chitanta. Ideea e ca e un site de prezentare, nu de vanzare, din aceasta cauza nu ar trebui sa se supuna legilor respective.

     Infiintarea unei persoane juridice este o treaba destul de complicata, pentru testarea pietii se poate merge si pe „burta”, cel putin la ora actuala.

     O seara buna,
     Valentin

     • Marius

      Am sunat la GARDA FINANCIARA Bucuresti si le-am facut plangere. Astia de la siteul OKAZII fac o evaziune fiscala de proportii. Noi platim taxe pentru serviciile prestate de ei ( punere in vanzare , comisioane la vanzare, promovare licitatii … ) , iar ei nu elibereaza nicio chitanta in sensul asta. Am fost chemat personal la sediul Garzii Financiara ( Garda Financiara SECTIA JUDETULUI BUCURESTI , STR. GUTEMBERG NR.1, SECT.5 /
      TEL: 021/3121042 FAX: 021/3155949
      OFITER DE SERVICIU: 021/3136398 ), am depus plangerea. Mi-au spus ca deja ii au in vizor si ca au informatii despre ce se petrece acolo. Daca nu ne unim cu totii sa depunem plangeri impotriva lor catre Garda Financiara, ANPC, ANAF , nu o sa rezolvam nimic cu hotii astia. Va astept pe id-ul cristina_mitulescu sa va invat unde sa depuneti plangerile . Sa nu uite domnii de acolo ca ” buturuga mica , rastoarna carul mare ” . Se folosesc de noi sa-si umple buzunarele.

 55. Mihaela Reply

  Buna ziua,

  Foarte util articolul. Si eu am lansat un magazin on-line, dar nu am depus acea notificare la ANPC si deja am vandut catre vreo cinci clienti. Acum cand transmit formularul de notificare pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, practic ma vor amenda ca m-am trezit tarziu?

  Multumesc.

 56. Simona Reply

  Buna ziua,

  Am gasit informatii extrem de utile in cadrul articolului dvs. si va multumesc. Mai mult decat am citit m-ar interesa detalii cu privire la un magazin online cu produse de brand, originale, dar achizitionate din USA si/sau UE si nu de la distribuitorii oficiali din Romania. In afara de factura emisa de furnizor de ce alte documente/cerificate am nevoie? Daca produsele sunt originale si importul legal, pot intra sub incidenta vreunei legi de la noi? Daca da, cat de grave pot fi consecintele?
  Multumesc!

 57. lenu Reply

  Buna ziua, foarte utile informatiile din articolul dvs, am si eu urmatoarea problema: eu lucrez la o firma de productie, firma nu are magazin deschis, vinde doar la persoane juridice, poate firma sa-si deschida un magazin online?, ce acte trebuie?

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Sigur ca da, daca vindeti propriile produse nu cred ca este necesar sa adaugati codul de comert electronic, acela fiind de uz general.
   Dupa realizarea magazinului online va fi necesar sa faceti o inregistrare ANSDPC.
   In meniul din dreapta aveti si cateva linkuri spre oferta Webecom de magazine online! 🙂

   O zi buna,
   Valentin

 58. Artur Reply

  Buna ziua,
  Eu imi deschid un magazin on-line de comert produse IT, consumabile, electronice ecc. Problema este ca situl „dataprotection.ro” nu mai functioneaza, adica nu mai este acesibil de vreo 4 zile. Ce trebuie sa fac in acest caz? Cum pot sa ma inregistrez la ei?

 59. Elena Reply

  as vrea sa stiu …in caz ca pe un site pretul este scris o singura data, dar gresit (de exemplu 250, iar pretul rational ar fi 250.000) vanzatorul poate modifica pretul sau este obligat sa vanda asa, odata ce a fost scris grasit? Multumesc.

 60. tami Reply

  As vrea sa-mi deschid un magazin on-line unde sa vand produse handmade facute de mine, in special bijuterii, si prin intermediul acestui magazin sa vanda si alti producatori handmade in schimbul unui abonament lunar si in acelasi timp sa si import accesorii bijuterii si sa le vand in magazin. Ce fel de firma trebuie sa-mi fac ca sa pot importa cantitati mici de accesorii, SRL, PFA, II , IF deoarece vreau cat mai putina birocratie.

 61. Adina Reply

  Stie cineva daca codul caen 4791 este bun in cazul in care se importa bijuterii handmade din afara sau in cazul in care confectionez singura bijuterii si apoi le vand ?Sau trebuie coduri caen speciale?
  Multumesc!

 62. Adrian Reply

  Salut Valentin,
  Intentionez sa infiintez o firma cu cod CAEN 4791 insa prodsuele pe care le voi comercializa sunt foarte putine (pana in 10). Prin urmare nu as avea nevoie de un magazin virtual. Intentionez s afac doar un site de prezentare in care comenzile sa se faca pe mail sau telefonic.
  Este in regula aceasta combinatie de CAEN cu modalitatea de comercializare mai sus mentionata?

  Multumesc

 63. Alina Reply

  Vreau sa fac un site cu vanzari online de cosmetice din usa ( loreal, maxfactor, etc). Cosmeticele sunt achizitionate din magazinele de profil din usa si-mi sunt trimise in tara de catre o ruda de acolo. eu pot sa le vand aici? Ei le vor achizitiona in baza unui bon fiscal pt ca sunt pers fiz. Eu cum le pot inregistra aici sau ce ar trebui sa fac ca sa fie totul legal? In afara de asta ar trebui sa am ceva autorizatii/ documente pt a vinde produse ” de firma”. Ar trebui sa-mi fac un srl sau pfa? Multumesc anticipat pt raspunsuri!

 64. victor Reply

  vreau sa incerc si eu sa fac bani pe net si m-am gandit la 2 variante, insa am ceva nelamuiri. 1. un magazin online cu produse electrice(de ex.) insa nu inteleg care e strategia de a vinde produse si totusi de a nu avea stocuri. as vrea sa-mi spuneti asa, babeste, cum pot vinde eu un produs care nu il am pe stoc?
  2. un site de afiliere(cred ca asa se cheama), adica pe site-ul meu sa nu fie decat banere cu trimiteri catre alte site-uri si eu sa castig din spatiile de publicitate. cred ca asa fac cei ce au asa ceva. am vazut asta, cautand un erbicid si google m-a trimis la un site cu titlu de electronica si totusi… nu era nimic de electronica acolo, ci doar pagini cu zeci de banere de reclame. ma gandesc eu ca o castiga ceva posesorul acelui site din atatea reclame!!! insa nu stiu nici cum sa fac comanda de un asemenea site. multumesc celor ce au rabdare sa-mi explice!

 65. Miha Reply

  Buna Valentin. In primul rand multumesc pentru articol. Foarte util.
  Doresc sa deschid un magazin online (momentan) cu produse alimentare si nu numai, importate din Italia ( pe parcurs am vrea as deschidem si un magazin normal).
  Pt ca ma ocup eu si sotul meu de acest lucru, vrem sa facem o Intreprindere Familiala (nu platim tva, nu angajam alte persoane din exterior, doar noi ca si familie).
  1. Pt produsele care le cumpar am bonuri de casa. Pot sa le inregistrez in contabilitate cu aceste bonuri?
  2. Legile din Romania au anumite cerinte referitor la produsele alimentare importate? Gen traducerea etichetelor, etc.
  3. Pot vinde ai alte lucruri, expresoare de cafea second hand, de exemplu, prin magazinul online ?
  4. Cu cine ar trebui sa vorbesc ca sa imi spuna toate aceste informatii? Un economist? sau ?
  5. Unde pot citi pe internet toate cerintele referitor la comertul online si legile in vigoare, cod caen, etc?

  Multumesc mult!

  • Valentin Manescu Reply

   Buna, ma bucur sa stiu ca este un articol util, o sa incerc sa raspund punctual in limita cunostiintelor pe care le am:
   1. Bonurile nu pot fi prinse in contabilitate, nici cele mai mici de 100 Ron (cum era inainte).
   2. Sigur exista, nu am cunostiintele necesare, s-ar putea sa fie necesare si anumite aprobari.
   3. Se poate vinde orice, de la scobitori pana la yachturi. Totul este sa fie o acoperire legala ca in cazul oricarei alte afaceri conventionale.
   4. Un avocat specializat pe aceste activitati si un contabil bun. Daca esti din Bucuresti pot sa-ti recomand o firma de contabilitate extraordinara!
   5. Singurele legi care se aplica exclusiv in mediul online sunt prezentate aici, din cate stiu nu au mai aparut altele pana acum. In functie de domeniul de activitate se mai aplica si alte legi specifice comertului clasic!

   O seara buna,
   Valentin

   • Miha Reply

    Multumesc mult pentru raspuns.

    Nu sunt din Bucuresti, ci din Timisoara. Voi cauta un avocat sa imi dea informatiile necesare si corecte in acest sens.

    Weekend placut!

 66. Sebastian Sarbu Reply

  Buna ziua.
  Ma bucur f tare ca am gasit in sfarsit un loc de unde pot afla cateva informatii reale legate de comertul online.
  Ce se intampla atunci cand podusele ( in cazul meu, bijuterii handmade ) sunt vandute pe platforme gen EBAY, ETSY, DAWANDA, ARTFIRE? Acete site-uri sunt inregistrate in strainatate, clientii fiind din toate colturile lumii, deci piata de desfacere nu este in Romania. Platile se fac prin Paypal.
  Este nevoie si aici de acte legale ptr acest gen de comert?

  Va multuesc ptr articol si ptr timpul dvs.!

  Sebastian Sarbu

  • Valentin Manescu Reply

   Normal ca este necesara o persoana juridica.
   Orice castig trebuie impozitat (cand trageti banii din contul de Paypal acestia ajung in Romania).
   Pe de alta parte se efectueaza o operatiune de export, marfa pleaca din Romania.

   Sunt foarte multi cei care probabil practica astfel de activitati fara sa respecte legea, la volume mici poate statul nu-i depisteaza.

   Daca vrei sa faceti un business, nu doar sa scoateti cativa banuti din munca voastra, recomandarea mea este sa aveti toate documentele in regula.

   Poate azi vindeti doua seturi de bijuterii handmade pe luna, maine este posibil sa faceti productie de serie si sa vindeti aceleasi bijuterii in productie de serie.

   Think big!!! 😉

 67. Ioana Grigorescu Reply

  Buna ziua,

  Doresc sa-mi deschid un magazin on-line de produse cosmetice. Ma intereseaza f mult comercializarea acestora pe piata americana dar si europeana. In acest caz, am 2 intrebari:
  1. trebuie sa-mi deschid firma in U.S.A ?
  2. trebuie sa obtin o certificarea a produselor cosmetice de la Federal Food, Drug and Cosmetic Administration? sau sunt suficiente si sunt recunoscute si in U.S.A. certificarile din U.E. privind produsele cosmetice?

  Va multumesc anticipat, Ioana Grigorecsu

 68. Emil Popa Reply

  Este foarte bine venita intrebarea dlui Sebastian Sarbu, exact acelasi lucru ma interesa si pe mine, asteptam cu interes parerea dumneavoastra.
  Va multumesc.

  • Valentin Manescu Reply

   Am raspuns acum in limita cunostiintelor mele, din pacate timpul nu-mi permite sa raspund la fiecare intrebare, mai ales ca la unele din ele ar trebui sa ma documentez ore in sir!

   Weekend placut va doresc!

 69. Chris Reply

  Salut. As avea o intrebare: cum pot face rost de o lista cu furnizori pentru produse IT/electrocasnice etc. Imi doresc sa inchei cateva contracte. Ce imi recomandati? Va multumesc anticipat. O zi placuta.

 70. Chris Reply

  Va multumesc mult. Lista este foarte utila. Va doresc mult succes in continuare si weekend placut.

 71. MANAIDA Reply

  Buna ziua,
  Am citit toate intrebarile si raspunsurile de aici si intrebarea pe care vreau sa o pun nu am gasit-o.
  Sunt persoana juridica si doresc sa facturez si sa trimit un produs prin posta romana. Intrebarea este daca pot fara bon si daca trebuie sa-i emit chitanta?
  Si as mai avea o intrebare daca pot factura la persoane fizice ocazional (am gasit intr-o lege care nu stiu daca mai este valabila) si ce inseamna ocaziuonal – exista un anumit numar de facturi lunar sau anual?

  • Valentin Manescu Reply

   Nu trebuie sa emiteti nici bon nici chitanta, posta va fac acest lucru in numele dumnevoastra, acesta este rolul formularului verde pe care il completati pentru ramburs!
   Trebuie sa discutati cu un contabil despre posibilitatea de a emite facturi ocazional persoanelor fizice.

   O zi buna,
   Valentin Manescu

   • uniq Reply

    Buna ziua. Doresc sa deschid un magazin on-line in care sa pot vinde produse electronice sh. Problema este la hartogarie si la acte, am inteles partea cu pfa si inregistrare la ANSDPC. Dar problema este ca produsele pe care le achizitionez sh nu mai am acte la ele (proprietarii anteriori nu mai au acte) pt ca nimeni nu tine bon fiscal la tv de 20 de ani am dat un exemplu, cum pot demonstra eu provenienta acestor aparate?

    • Valentin Manescu Reply

     Puteti lucra in regim de consignatie, practic incasati banii doar pentru intermediere. Daca nu vindeti produsul nu este necesar sa eliberarti factura pentru el.
     Dumnevoastra doar facilitati ca altii sa vanda (chiar daca in principiu faceti aceeasi activitate).

     Mai mult de atat nu stiu nici eu ce sa va recomand!

 72. Ana Reply

  Buna ziua.Imi puteti da si mie un sfat?Unde pot citi legislatia ptr.un magazin online cu produse second hand?Produsele pot fi cumparate de la pers.fizice?Cum se introduc ele in contabilitate?Ce tre’sa plateasca o firma care face comert?

 73. alina Reply

  As dori si eu o parere despre urmatoarea schema: doresc sa cumpar din mediul online diferite articole pe care sa le vand apoi in magazinul meu online. (Ideea e oarecum ipotetica, nu am inca firma si nici magazin, ci doar ideea)Intrebarea mea e tot legata de hartagorii, pot eu ca firma sa iau online, si apoi sa vand bineinteles, pe o suma diferita, mai mare? Sau cum se procedeaza in astfel de situatii, caci exemple ar fii cu miile.

  Multumesc

 74. Florin Reply

  Dreptul de a vinde produse originale de marci auto

  Buna seara!

  As intentiona sa vand produse originale, si nu numai accesorii si piese auto ale marcilor de automobile.
  As vrea sa stiu ce implica toate astea si cum intru in legalitate, evident daca pot sa le comercializez dar avand in vedere ca multe firme vand produsele acelor marci, deci prodesele originale ale marcilor respective(gen VW, AUDI, BMW, HONDA etc).
  Am deja un magazin online si urmeaza sa intru in legalitate, adica sa-mi depun actele pentru a-mi infiinta firma (PFA).
  Imi puteti spune, va rog, ce pasi trebuie urmati in vederea intrarii in legalitate?

  Va rog sa ma ajutati cu informatii.
  Multumesc anticipat!

 75. Monicuta Reply

  Buna ziua.
  As dori niste informatii. Intentionez sa creez un site pentru producatorii handmade. Va fi o taxa modica pe luna pentru prezentarea produselor pe site. Fara comisioane din vanzari. Deci, voi incasa bani din taxa lunara. Ce cod cean trebuie sa am si daca este de ajuns un PFA? Multumesc frumos.

 76. me_nicol Reply

  Buna ziua,
  as dori sa imi spuneti cum se procedeaza in cazul in care eu am un SRL si fac parteneriat cu un site de vanzari on-line, eu catre cine fac factura? catre cel cu site-ul sau catre clientul final (cum aflu datele lui); plata cash o sa fie facuta cu ramburs, dar cea on-line intra in contul site-ului si imi vireaza ei banii?
  multumesc!

 77. floricu ioan valentin Reply

  as dori sa imi fac un site , ecurency exchanger online de liberty reserve si webmoney ( gen http://www.goldservice.ro) ,Este un site in care clienti vand si cumpara ecurency ,se opreste comision de la fiecare in parte ,totul este automat Imi trebuie vreo licenta ? Sau unde pot intreba ce acte imi sunt necesare, am deja un srl dar fara activitate? Multumesc!

 78. Bobby Reply

  Buna ziua ,

  am scris un e-book „Psihologia biliardului” , contine teorii , si as vrea sa incep sa il vand pe blogul meu . Modalitatea de plata vreau sa fie online , cu card sau transfer bancar . Imi puteti spune va rog tot ce trebuie sa fac pentru a realiza vanzarea legal ?
  De asemenea , as vrea sa mai stiu , cu amabilitatea dumneavoastra , ce procesatori de plati online , international , sunt disponibili pentru Romania ? Eu as prefera , ca plata sa se efectueze prin paysafecard sau uKash . Stiti cumva cu cine trebuie sa vorbesc pentru aceste 2 modalitati de plata ? Va multumesc .

  • Valentin Manescu Reply

   Salut,
   Ca sa fie totul legal trebuie in primul rand sa ai o persoana juridica infiintata (PFA, IL, SRL).
   Daca vrei sa vinzi cartea la nivel international, iti recomand sa lucrezi cu PayPal si Moneybookers. Ca sa lucrezi cu ei trebuie sa-ti faci cont la ei pe site, in calitate de merchant!

   Cu placere! 😉

 79. Bobby Reply

  Multumesc inca o data pentru informatii . Insa as avea inca o intrebare , aici in Romania , unde imi pot face un cont de merchant ?

  • Valentin Manescu Reply

   La Paypal si Moneybookers cu siguranta, am clienti care au lucrat sau lucreaza cu ei!
   Contul se deschide direct pe site (n-am deschis unul niciodata dar poti cauta prin Help).

 80. Bobby Reply

  Am observat pe site`ul webecom.ro o oferta de magazin online Start-up la 149 E fata tva . La acest tip de magazin , pot face un cont de merchant prin Moneybookers sau Paypal ? sau oricare alt serviciu ?

  • Valentin Manescu Reply

   Platforma de magazin online este realizata pentru vanzarea de produse.
   Tu ai nevoie de o platforma custom pentru vanzarea cartii in format digital.
   Se poate face, dar ar ajunge la un pret undeva intre 500-800E+Tva..

   Pentru mai multe detalii, poti vizita siteul WEBECOM. Aici ar trebui sa se discute doar de legislatie!

   O zi buna!

 81. Florin Reply

  Buna ziua,

  Am un magazin online( accesorii si piese auto) si urmeaza sa-mi deschid firma ca PFA neplatitoare de TVA.
  Achizitiile le voi face din Germania deci achizitii intracomunitare si vor fi pana la plafonul de 10 miii de euro pe an, deci am inteles ca nu e nevoie se fie inregistrat in scopuri de TVA atata timp cat nu se depaseste acea suma, este corect? .

  Si mai am o intrebare: facturarea si bonurile fiscale sunt obligatorii emise cu TVA? Cum ar trebuii sa procedez?

  Multumesc!

 82. Iuli Reply

  Buna seara,
  Detin un magazin online de produse alimentare, pe care le achizitionez de la diferiti furnizori in urma comenzilor primite de la clientii finali. Marturisesc ca nu detin stocuri. Este necesara inscrierea societatii la directia sanitar veterina, este obligatoriu detinerea unui depozit chiar daca marfa nu se depoziteaza? In speranta ca voi primi un raspuns din partea dumneavoastra, va doresc o seara placuta!

 83. ioana Reply

  Buna ziua,

  Doresc sa-mi deschid un magazin on-line cu dulciuri/ciocolate/vinuri, ambalate si aranjate sub forma unor cutii cu cadouri, produse pe care in calitatea mea de pfa le achizitionez de la div firme, hipermarketuri, en-gros-uri, pe baza de factura. Doresc sa stiu daca sunt necesare cumva alte autorizatii de la dir sanitar veterinara, avand in vedere ca printre altele sunt produse alimentare.

  va multumesc.

 84. Virgil Reply

  Buna ziua,

  Mi-am deschis un magazin online cu livrare la domiciliu si as vrea sa stiu daca am voie sa duc casa de marcat sa emit bon la client in momentul livrarii, sau casa de marcat trebuie sa stea la sediul firmei?

  la domeniul de activitate am doar cod caen 4791.

  va multumesc!

 85. George Reply

  Salutare, 

  Foarte fain articolul! 🙂  As avea asa o intrebare, si as aprecia foarte mult raspunsul tau.

  Am lansat recent un website, in care urmeaza sa vand un produs electronic "Home Study Course"  (video, pdf, audio) downloadabil direct de pe site, cu vanzarea la nivel international, plata prin PayPal si/sau plata cu cardul online. 

  Intrebarile mele:

  Imi trebue un PFA, nu?

  Trebue sa fie inregistrat la "Organizatia Natioanla De Protectie A Datelor Personale"?

  Trebue sa am preferabil licentele la software?

  Si ce altceva mai este nevoie, pentru a fi complet legal? 

  Mersi mult! 

 86. styl_leonard@yahoo.com Reply

  Buna ziua  am apelat la Dv pentru ca stiti treburile in acest domeniu .Doresc sa deschid un magazin de haine online si as dori sa stiu ce acte imi trebuie si unde sa umblu pentru rezolvarea problemei.Bineinteles in prim-plan as dori sa stiu daca cumpar haine dintr-un magazin si le pun pe site-ul meu cu un alt pret pt al vinde mai departe imi trebui contract cu furnizorii de unde achizitionez hainele,sau un bon fiscal ceva etc.Vreau totul legal, sa nu ma trezesc pe capul meu cu Politia.Cu cine mai exact sa iau legatura in aceste probleme va rog sa-mi spuneti,Dau un exemplu cumpar marfa din Complexul Europa si le vand pe magazinul meu online imi trebuie contract cu cei de la care achizitionez hainele sau bon fiscal sau nu rezulta a contraventie infractiune etc,sau pur si simplu le vand mai departe fara nici o grija.Vreau un raspuns sigur si complet Va multumesc

 87. lisa Reply

  Buna seara!

  Am si eu o intrebare: ca magazin online trebuie sa ai licenta pentru toate programele pe care le folosesti? Ce programe sunt necesare desfasurarii unei asemenea activitati (pentru poze, pentru facturi..)?

   

  De unde ma pot documenta in aceasta privinta eu nefiind familiarizata cu domeniul IT?

  Multumesc anticipat de raspuns

   

 88. MadiB Reply

  Buna ziua,

  Detin un magazin online prin care comercializez articole imbracaminte din import si am toate codurile CAEN necesare in acest sens. Va rog sa imi spuneti daca pentru a vinde si articole vestimentare fabricate de mine, este nevoie ca la alegerea codului CAEN 141 sa prezint si un certificat ce atesta ca am cursuri de croitorie.

  Multumesc mult,

  Toate cele bune,

  MadiB

 89. CRISTINA Reply

  Buna ziua! Am o nelamurire. In putin timp imi voi deschide un magazin de decoratiuni. AM gasit foarte multa marfa pe internet, breslo etc., dar majoritatea persoanelor care vand nu pot emite factura. Singura dovada a cumpararii marfii este mandatul postal . Ce alta varianta as avea ca sa pot achizitiona produsele respective si de a le putea comercializa in magazinul meu? Multumesc.

 90. Daniel Reply

  Buna seara! In curand voi deschide un shop online , as vrea sa stiu cu cine ar trebuii sa  iau legatura pentru a-mi redacta  "Terms and Condition" mentionez ca shopul va fi in .com si cam la ce costuri sa ma astept . Multumesc anticipat.

 91. cristiana ionita Reply

  Buna ziua,

  Intrebarea mea este urmatoarea: site-ul meu de vanzari carti online se afla pe shopmania si as vrea sa stiu daca mai este nevoie de autorizatia de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

   

 92. Anca Reply

  Buna ziua,

  cum se inregistreaza contabil ( in cazul unui mag online ) transportul prin curierat pe care il plateste clientul?

  Eu platesc la rindul meu curieratul, dar apoi banii mi-i recuperez de la client. Iar sumele probabil nu vot fi egale.

   

 93. Gaby Reply

  Buna ziua,

  Am o intrebare legata de asemanarea de nume domeniu. In cazul in care eu am cumparat in 2012 un domeniu XYZWZW.ro (forma literelor) iar in Iume este deja o firma importanta din 2001 cu forma numelui XYZUZUO.com, ma pot trezi cu ei ca imi revendica domeniul ? (am 4 litere asemanatoare si suntem in acelasi domeniu) 

  multumesc

 94. florin Reply

  Buna ziua,

  Daca domeniul este luat pe persoana fizica, la fel si gazduirea, poate fi folosit de persoana juridica pt comert online? si in ce conditii?

  Multumesc!

 95. Emilia Reply

  Vreau sa fac un site cu intermediere lucruri gratuite precum si posibilitatea vanzarii pe site ( fiecare persoana poate sa vanda ce are prin casa). Mentionez ca nu voi incasa bani pentru intermediere. Trebuie sa-mi fac firma sau PFA?

  Dar in momentul in care voi incasa din reclame? Multumesc si astept raspuns

 96. di Reply

  am citit cu interes mare parte din comentarii, dar nu am reusit sa ma lamuresc in cateva privinte:

  1.obligativitatea casei de marcat pt comert online

  -la pct 3 mentionezi ca nu e necesara casa la:"3. Incasarea banilor prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanta in baza facturii emise de firma dumneavoastra (firma de curierat are dreptul de a incasa banii cu chitanta urmand sa transfere banii in contul dumneavoastra conform contractului)"

  problema este ca la sistemul ramburs cu Posta romana incasezi banii cash in baza acelui cartonas de ramburs si nu in cont… este vreo problema in acest sens???

  2.am totusi o mare problema la cum inregistrez banii la contabilitate… exemplu concret:

  -emit o factura catre client de 110 lei, reprezentand contravaloarea produsului 90 lei+ transport 20 lei

  -la posta primesc o chitanta de 16 lei pt transport (aceasta suma nu este niciodata aceeasi si o calculeaza posta in fctie de greutate, valoare ramburs, etc… uneori poate fi chiar mai mare decat cei 20 lei pe care i-am estimat eu)

  -dupa cateva zile primesc banii 110 lei pt ramburs pe baza cartonasului verde (90 lei este valoarea produsului vandut, 16 lei a fost transportul dar clientul a platit 20)

  -apare deci o diferenta de 4 lei cu care nu stiu ce sa fac… 🙁

   

 97. Adela Ioana Reply

  Buna Valentin,

  Apreciez gradul de informare pe care-l detii in acest domeniu. Te felicit!

  Ce stii despre comertul international online? Mai trebuie ceva, in afara de cele metionate de tine in articol?

  Multumesc anticipat.

 98. Iuliana Cristina Niculaie Reply

  Buna ziua! Am un ONG care se ocupa printre altele si de copii defavorizati. Facem activitati de socializare, recreere, maini indemanatice si multe altele. Doresc sa va intreb daca martisoarele, felicitarile si toate creatiile lor pot sa le pun pe site-ul asociatiei si cine vrea sa liciteze pentru ele. Din banii stransi pe creatiile lor sa le organizam o excursie, o petrecere etc. Va multumesc anticipat!

 99. Victor Reply

    Buna ziua ,

  As dori sa fac un site de vanzari , monede si bancnote. ..Chestia cu domeniul , realizare , hosting e simpla. Dar ce fac mai departe, care este cadrul legal  ? Firma , PF, ori.. ? Cum inregistrez bancnotele si monedele in actele firmei  ? Practic cand le cumperi nu – ti elibereaza nimeni factura  pe ele . Si atunci cum esti impozitat ? Chiar daca sunt totusi niste vechituri , ma gandesc ca statul trebuie sa castige ceva de pe urma ta .. Ce alti pasi ar mai fi de urmat in asa fel in cat sa nu intri in conflict cu legile actuale ? In asteptarea unui raspuns , multumesc anticipat !

 100. Valentin Reply

  Spuneti-mi va rog daca puteti sa-mi dati cateva indicatii pt a completa notificarea pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal aflata pe site-ul dataprotection.ro. Am intampinat cateva probleme la completarea acesuti formular. Aveti cumva un model de notificare completata in cazul inregistrarii pentru u magazin on-line?

  Va multumesc foarte mult pentru intelegere!

 101. Razvan Talinga Reply

  Bună ziua,

   

  Voi înființa un magazin virtual, produse handmade. Am înființat un PFA, singura problemă este că trebuie să adaug și codu CAEN 4791. Intrebarea mea este legată de facturare și contabilitate.

   

  Există posibilitatea să țin eu contabilitatea? 

   

  Vă mulțumesc anticipat!

 102. Anda Reply

  Buna,

  Momentan sunt in cursul infiintarii unei SRL avand ca obiect de activitate comertul prin internet. Am inteles ca se poate ca administrator sa depui declarati, sa faci registre samd. doar la sfarsitul anului trebuie contactat un expert contabil pentru a semna bilantul contabil. Asa am inteles nu stiu daca zic bine. Ideea este ca nu vreau sa apelez la un contabil ci sa tin eu contabilitatea fiind si administrator. Macar pt moment avand in vedere faptul ca sunt la inceput de drum. Problema mea este cu practica. Am studii in domeniu dar nu am experienta si nu stiu cu ce sa incep, ce program de contabilitate sa folosesc. Si cam tot ce trebuie facut. Mentionez ca produsele comercializate sunt aduse din SUA, deci extracomunitar. Nu prea am gasit informatii lamuritoare in acest sens. Cum se procedeaza la vama, cu plata tva ului si bineinteles cu contabilizarea acestor operatii contabile. 

  Sper sa ma puteti ajuta in acest sens.

  Va multumesc ! 

 103. adiroj Reply

  Buna ziua,

  doresc sa comercializez niste bunuri online (imbracaminte luata de pe internet in strainatate), am infiintat un srl in trecut si am trecut printre caenuri si cel de comert electonic, insa cel putin pentru inceput as dori sa dau prima comanda si sa vand ca persoana fizica fara acte (pentru a vedea daca o sa am succes si pentru a vedea daca se merita sa ma complic cu atatea acte si formalitati). Ce riscuri sunt?

 104. ela Reply

  buna ziua!am un magazin online (in lucru)intrebarea mea este daca pot fi propriul meu furnizor de haine(daca pot face eu hainele )si daca daca cum as putea face dovada cu factura?adica practic eu cumpar materiale textile pe factura respectiva si vand de fapt clientului produsul finit,pot sa cer furnizorului de materiale textile sa scrie     ex.factura 1m material bumbac reprezentand confectionarea de rochie,..sau trebuie sa am alt cod caen pe autorizatie(vand doar online)

 105. Marius Reply

  NU ar trebui sa editati articolul facand mentiunea ca este obligatoriu codul CAEL 4791 pentru comert onlin ?

  Vad ca cineva mentioneaza situatii clare in care s-a dat amenda 2000 ron pentru lipsa CAEN 4791 la societati care faceau comert online.

 106. Cosmin Reply

  Salut Valentin.
  Am observat ca nu ai mai postat de ceva vreme. Si totusi sper sa ma poti ajuta cu niste raspunsuri.

  Doresc sa creez un magazin online unde sa pot vinde mai multe produse tradiționale, gen tzuica, dulceturi, tricotaje hand made. Si altele.

  Spune-mi te rog mult care crezi ca ar fi cea mai buna solutie in acest caz, PFA / SRL. Si daca cumva e pfa ce fel de calificari as avea nevoie pentru a comercializa aceste produse?

  Multumesc anticipat!

 107. Aurel Reply

  Buna ziua,

  Sunt in urmatoarea situatie:
  – cod CAEN 4791 la „Activitati secundare” in actul constitutiv
  – activitate principala cod CAEN 6311

  si intentionez sa demarez si activitati de comert pe internet (haine, bijuterii etc) prin intermediul unui magazin online.

  Avand in vedere situatia, mai este necesara „activarea” sau ceva de genul acesta a codului CAEN 4791?

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 108. Laurentiu-Catalin Reply

  Doresc sa infiintez o firma (sau ce imi recomandati). Domeniile de expertiza vor fi:
  – Depanare laptopuri si calculatoare
  – Service laptopuri si calculatoare
  – Web design si dezvoltare web

  Un scurt rezumat cu pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a fi in regula?
  Specific: NU vand produse, doar prestez servicii dar pentru care voi fi platit.

 109. Andreea Reply

  Buna,

  Surprinzator este foarte greu sa gasesti informatii online despre aceste tipuri de afaceri cu toate ca sunt nenumarate. Am si eu cateva intrebari:

  1. Sa zicem ca ai un domeniu romanesc, iar siteul este despre natura, nu vinzi nimic dar generezi venit din publicitate, trebuie sa inregistrezi firma pentru a declara venitul sau ca sa fie taxat?
  2. In situatia descrisa mai sus daca trebuie sa ai firma, poti inregistra aceasta firma in Romania chiar daca nu mai locuiesti acolo?
  3. Referitor la aceasi situatie in ce conditii poti sa vinzi materiale promotionale ex:tricouri?

  Va multumesc anticipat!

 110. Sebastian Reply

  Daca doresc sa creez un blog pe care sa vand obiecte handmade (scriu pretul obiectului langa o imagine si cine doreste obiectul ma poate contata la o anumita adresa de e-mail) trebuie sa platesc impozite sau ceva?

 111. Flavia Reply

  Din pacate vad ca nu ai mai postat de ceva vreme! As vrea sa te felicit pentru articol, am gasit foarte multe informatii extrem de utile. Felicitari!

 112. Cristi Reply

  Buna ziua. Sa zicem ca intr-o luna vand 10 produse cumparate de pe situri din Anglia care ajung in Romania si le vand cu un adaos prin intermediul siturilor okazii. mercador si tocmai. Este ceva ilegal in chestia asta? Sunt pasibil de amenda? si daca da imi puteti spune de ce? Mentionez ca nu am PF sau SC. Multumesc si astept un raspuns

 113. Ramona Reply

  buna seara,
  ce probleme as putea intampina daca as vinde anumite produse pe o pagina de socializare…tinand cont ca produsele respective le-as achizitiona dintr-o alta tara, fara factura.
  Trebuie sa deschid vreo firma, vreun pfa pt asa ceva?

 114. ciprian Reply

  Am un magazin clasic de produse naturiste pe I.I. casa de marcat ok, aut. de la primarie.aut. de la DSV , caen de vanzare produse alimentare si din cauza ca am f. slabe vanzari as vrea inchid activitatea la magazin (chirie,salarii) si sa o trec pe online.Ce nu stiu cand primesc comanda , in domeniu meu de la PF in ce moment emit bonul fiscal avand in vedere si cum fac Z deoarece bani vin printr-o chitanta colectoare de posta rapida, probabil intr-un cont bancar.

 115. Radu Dragomir Reply

  Buna ziua. Am o intrebare legata de datele pe care trebuie sa le obtin de la cumparator. Contabilul meu imi spune ca e necesar sa trec CNP-ul cumparatorului pe factura care insoteste comanda (pentru persoane fizice, evident). Ce ar trebuie sa contina aceasta factura in cazul persoanelor fizice?
  Multumesc

 116. Marius Reply

  Salut Valentin

  Daca realizez un website pentru anunturi gratuite online trebuie sa fiu si eu inregistrat la http://www.dataprotection.ro ? Utilizatorii nu vor aparea cu numele lor pe site ci doar cu userul. Se cere la inregistrare numele, emailul si un user iar emailul lor nu apare pe site si nici numele. Mai mentionez ca nu se va face comert online ..adica nu se vor putea achizitiona produse adaugate la vanzare prin intermediul site-ului cu card sau alta metoda de plata.

  Multumesc anticipat

 117. Constantin Reply

  Buna ziua.

  Ati scris mai sus : „Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerţul electronic precizeaza ca pentru a face comert in mediul virtual este obligatorie postarea in website (magazin online) a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului, in caz contrar se va considera ca fiind contraventie. Astfel pentru a face comert electronic o persoana fizica are nevoie de o inregistrare prealabila la Registrul Comertului.”

  Intrebarea mea este:cum adica „o persoana fizica are nevoie de o inregistrare prealabila la Registrul Comertului.”
  Sa inteleg ca nu este nevoie de PFA,SRL ,II,IF,etc pentru a putea vinde online prin intermediul unui magazin online?
  Despre ce fel de inregistrare prealabila vorbiti?

  Multumesc frumos
  Cu respect

  • Vlad Reply

   Si eu sunt nelamurit cu exact aceeasi problema . Asteptam un raspuns , va rugam

 118. Diana Reply

  Deci ca sa inteleg: daca imi fac un magazin online( eu=persoana fizica),nu trebuie sa emit bon fiscal/factura deoarece firma de curierat emite ea chitanta,corect?

 119. Alexandra Reply

  Buna seara. Am si eu o intrebare. Daca vand lucruri care nu-mi mai trebuiesc pe mercador e vreo problema? Nu sunt nici PFA nici persoana juridica. Daca se poate sa-mi spuneti si cadrul legal care interzice sau nu acest lucru! Multumesc frumos!

 120. Dana Reply

  Buna ziua!
  Am inceput demersurile pt un PFA, care sa ma ajute sa vand hainute, jucarii, etc pe facebook cu livrare prin posta romana ramburs/cont! Intrebarile mele sunt:
  – cod 4791 este suficient?
  – acestor clienti trebuie sa le emit vreun act sau este de ajuns doar sa livrez?
  – vreau doar pe facebook sa fac vanzarea si deja am unul creat!
  – as vrea cat mai multe informatii utile si explicite, daca se poate!

  Multumesc din suflet!!!!

 121. Cristina G Reply

  Buna ziua! Am infiintat o societate comerciala cu raspundere limitata(srl) introducand ca obiect secundar de activitate toate codurile caen permise. Doresc sa incep o activitate online de vanzare a cosurilor promotionale corporate si nu numai. Cosurile vor contine atat produse alimentare (dulciuri) cat si bauturi! Este nevoie sa solicit autorizatie de functionare de la primarie sau este suficient sa am actele eliberate de cel de la registrul cometrului la infiintarea fimrei ? Mentionez ca nu doresc sa comercializez cu ridicare personala ci doar cu livrare, comenzile fiind facute prin intermediul mailului, al telefonului si ulterior, cand voi termina site-ul, pe site. Pot elibera factura si chitanta persoanelor juridice fara sa am nevoie de alte autorizatii pentru aceasta activitate? Daca nu, ce autorizatii trebuie sa obtin? Multumesc .

 122. Oana T Reply

  Buna ziua. Doresc infiintarea unui PFA care sa permita achizitia de hrana de animale din Germania – achizitie intracomunitara -si vanzarea acesteia en gros si en detail in Romania, prin toate mijloacele posibile – comenzi online – site, facebook etc, magazin prezentare, distributie magazine specializate (pet shop-uri) si cabinete veterinare, supermarketuri, etc. Intrebarea mea este: in ce masura se poate realiza acest lucru?
  Care sunt pasii care ar trebui urmati pentru a-mi putea desfasura activitatea intr-un cadru legal?
  Care sunt codurile CAEN care ar trebui autorizate?

 123. Cristi D Reply

  Buna ziua,

  Am o mine neintelegere cu cei de la Posta Romana si anume:

  Eu fac expedierile in sistem ramburs si am nevoie la intoarcerea rambursului sa-i incasez numerar, cei de la Posta Romana mi-au spus ca daca la EXPEDITOR trec numele firmei nu pot incasa rambursurile numerar, conform Codului Fiscal. Eu nu am gasit nici o reglementare in Codul Fiscal in care sa specifice ca o firma care face comert pe internet nu poate incasa numerar (mai ales de la Posta Romana). Firma de curierat cu care lucrez imi poate aduce banii si numerar daca optez pentru modalitatea respectiva.

  Daca ma puteti ajuta cu ceva informatii v-as ramane recunoscator.

  • Valentin Manescu Reply

   La Posta puteti sa treceti la expeditor persoana fizica (factura emisa pe firma), astfel vi se vor putea returna banii in numerar si fara incurcaturi.
   Cred ca e o decizie interna a lor, nu tine de legislatia in vigoare.

 124. dana Reply

  buna ziua, ma intereseaza daca poti vinde online din RO fara site in lb romana. Exista vreo lege care sa ma oblige ca totul sa fie tradus? de ex:

  1. daca doresc sa vand (srl infiintat) pe internet pe platforme ca – ebay.com sau etsy.com -ambele in limba engleza, este vreo problema? voi pune numele, detaliile firmei si siteul anpc, desi vanzarea se face in mare parte catre clienti UE si non UE. Dar e vreo problema daca siteul nu e in lb romana?
  2. daca imi fac un site prin shopify.com in limba engleza, e vreo problema daca siteul nu e in si in lb romana?
  Multumesc anticipat de raspuns.

 125. Mihaela A. Reply

  Buna ziua. Este interesant de stiut , in cazul comercializarii de produse alimentare preparate in casa, care sunt conditiile, stiut fiind faptul ca igiena trebuie sa primeze. Cine verifica conditiile in care sunt preparate produsele, calitatea ingredientelor si tot ce tine de aceste aspecte? Eu, de ex, vreau sa fac si sa vand cozonaci si pasca, pentru Paste. Eu stiu cat de curate sunt bucataria mea si ustensilele pe care le folosesc, stiu ca ma spal pe maini fosrte des, stiu ca prosoapele mele de bucatarie sunt curate mereu…..dar oare toata lumea care doreste sa prepare si sa vanda produse alimentare lucreaza in aceleasi conditii? Intreb toate acestea si ca ….un potential cumparator al unor astfel de produse. Va multumesc

 126. Mariani Mariana Reply

  Buna ziu. Am un client din afara Uniunii Europene, cu care trebuie sa semnez un contract vanzare-cumparare on-line, pt textile. As dori sa stiu, cum ar fi bine sa procedez, ce tip de contract trebuie sa folosesc, cine trebuie sa semneze primul dintre noi, on-line, eu sau clientul, deci cine trimite primul contractul semnat, pentru a nu comite vreo greseala care sa-mi provoace inconveniente. Mentionez ca nu cunosc clientul, si cum nu am experienta in materie de contracte, deoarece este primul meu contract, abia maine definitivez inregistrarea pfa-ului, pe care am efectuat-o propriu pentru a prelua comanda acestui client din afara Uniunii Europene repet, si nu dispun de bani pentru a fi asistata de un expert in ale marketing-ului. Exista vreun risc de a avea probleme prin acest tip de procedura on-line? As putea sa invoc clientului ca fabrica producatoare cu care voi face un contract pentru a-mi livra produsele textile, comandate de clientul meu, deci pot invoca clientului meu ca suma costului transportului va fi calculata peste un an cand se va fi incheiat productia comenzii sale, la costurile combustibilului de la acea data? Se practica in contracte asemenea clauza? Sau o clauza este stabilita de parti in functie de avantaje, sau precautii? In acest caz precautia ar fi aceea ca actual pretul combustibilului, este mai mic, iar peste un an pretul combustibilului, ar putea fi mai mare, deci costul actual ar putea fi mai mic, in timp ce peste un an transportul pe care fabrica l-ar efectua ar costa mult mai mult, diferenta dintre costul actual si cele viitor, ar fi o pierdere pentru fabrica. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc anticipat, pentru raspunsul dumneavoastra. O zi buna.

 127. simion doina Reply

  Buna ziua.

  Sunt pensionata anticipat.
  Stiu ca pensionarii anticipat au voie sa cistige pana la 500 lei din alte surse dar sincera sa fiu nu stiu ce surse, fara a fi angajati undeva.
  Intrebarea mea este urmatoarea: daca fac un obiect handmade si il vand pe breslo, sa zicem, pot sa fac asta fara a emite vreo factura si fara a incalca legea in vreun fel?

  Multumesc anticipat.

 128. aLINA Reply

  Buna ziua!
  Daca doresc sa deschid un magazin online in care sa comercializez produse de artizanat dar si alte produse gen ambalaje, pungi, cutii pentru cadouri am nevoie de mai multe coduri CAEN? (recunosc nu am consultat inca lista codurilor, am zis ca este mai rapid sa va intreb pe dvs) sau e necesar doar acest cod 4791?! Multumesc!

 129. ovidiu Reply

  Incercam deschiderea unui magazin online si ma lovesc de urmatoarea problema . Am deschise magazine online in strainatate pe Ebay si Amazon . Amandoua sunt obligate si respecta legea …dand posibilitatea ca in subsolul paginii sa fie trecute datele firmei atat de email cat si cele fiscal . Problema este cu Okazii.ro . Acest site , construit pe o platform multivendor , inchiriaza magazine online si permite oricarei persoane sa vanda produse fara nici un fel de problema , fara ca persoanele respective sa fie inregistrate fiscal si nerespectand obligatia de a afisa datele fiscal ale vanzatorului . Ce se poate face in acet caz ?

 130. mara Reply

  buna ziua, am un magazin on line in constructie si de asemenea formele de infiintare PFA in lucru. Intrebare: pot sa cumpar de pe acum produse cu factura si apoi sa le vand pe pfa-ul meu? multumesc

 131. Andrada Reply

  Buna Valentin, foarte utile sfaturile tale, dar inca mai am niste nelamuriri, as vrea sa mi deschid un site.it,vanzarea de produse romanesti in italia dar cu firma romaneasca, ce ar trebui sa stiu in plus?? Etichetarea produselor?? Contract cu o firma de curierat din italia?? Mi ar fi de folos daca ai reusi sa mi dai niste informatii!! Multumesc , o Duminica frumoasa Andrada.

 132. Andrada Reply

  Si contul pt livrarea banilor poate fi cont italian?? Si firma romaneasca?? Unde ar trebui sa intru pt mai multe informatii sau cu cine trebuie sa vorbesc?? Multumesc

 133. Ionut Reply

  Buna seara!
  Vreau sa imi deschid un magazin online cu imbracaminte(sa import de pe site-uri straine) si deja am inceput demersurile pentru infiintarea unui SRL.Am inteles despre caen,protectia datelor ,livrarea prin curier,informatiile care trebuie sa apara pe site,am insa o singura intrebare :daca sediul social este in afara orasului si ca punct de lucru in apartamentul unde stau,pentru a fi legal trebuie sa fac ceva in acest sens?adica trebuie sa declar sau poate ramane cu sediul social fara sa declar unde e punctul de lucru?

  • Valentin Manescu Reply

   Conform legii, trebuie sa declarati punct de lucru si acolo unde aveti activitatea efectiva.
   Discutati cu firma care o sa va tina contabilitatea. Eu va pot ajuta doar cu partea de marketing online & eCommerce. O seara buna!

 134. Victor Reply

  Va salut,
  Avand in vedere ca doresc sa vand pe un magazin online (platforma OpenCart) produse software (programe) care vor putea fi NUMAI descarcate („download”) ca fisier si nu trimise pe vreun fel de suport fizic, si ca nu voi cere date personale ale clientului la inregistrarea sa, ci numai o adresa e-mail si o parola cat sa poata cumpara prin PayPal (acela fiind cel care prelucreaza datele lor personale), va rog sa-mi spuneti daca si cum anume trebuie sa pastrez dovada cumpararii; oricum, vor exista extrase de cont care sa ateste intrarea banilor la data cutare (dar la ce interval ar trebui cerute acestea bancii? zilnic?) si mesaje e-mail care sa ma anunte ca individul cutare a cumparat produsul cutare; astea sunt singurele dovezi cat de cat palpabile (un mesaj e-mail nu e stampilat ca extrasul de cont). In plus, returnarea unui produs download-at nu este posibila, mai ales cand se intelege ca vanzatorul nu are habar daca clientul a pastrat copii ale produsului si efectiv nu are cum sa-i returneze asa ceva, decat sa-i trimita o copie a programului la adresa de e-mail specificata de individ, care se poate ca de fapt sa fie a altuia.
  Multumesc anticipat; informatiile pe care le oferiti aici sunt intr-adevar valoroase.

 135. Victor Reply

  Va salut,
  Inca ceva: la un magazin online unde produsele sunt numai descarcate ca fisiere, nu ai de unde sa stii ca vei vinde pe teritoriul Romaniei, ceva ce ORDA cere totusi inainte sa te inregistreze in RNPC. Daca nu stiu si nici nu pot dovedi ca un individ care a cumparat (descarcat) un program are rezidenta in Romania, cum se poate astepta ORDA sa primeasca o cerere de inregistrare referitoare la ceva ce nici vanzatorul nu stie? Unele magazine online (cel putin PlayStore) tin evidenta descarcarilor de fisiere in privinta tarilor din care sunt clientii, dar aceasta functionalitate nu este comuna tuturor platformelor, cat sa faca pe plac ORDA si oricum afli cine cumpara un program DUPA ce l-a cumparat, nu inainte de a inregistra acel program in RNPC.
  Multumesc pentru raspuns.

 136. Virgil Reply

  Am cumparat de la clickshop(Romtelecom)in 12 mai o camera video in valoare de 3.704 Ron si termenul de livrare ATUNCI era de 9 zile,apoi fara sa stiu cind,s-a intins la 4 saptamani iar acum este 22 iunie si sunt mereu amanat si mi se ofera rambursarea banilor in termen de o luna.Este legal si ce sanse am sa recurg la un proces de despagubire?

 137. Mihai Reply

  Buna ziua!!
  Vreau sa imi deschid un magazin de imbracaminte/ incaltaminte printr-o Intreprindere Individuala….si in acelas timp sa vand marfa din magazin pe un Magazin Online ( OKAZII) este un pachet de 10 Euro pe luna !!
  Sunt interesat daca pot face asta legal .. si v-as ruga sa-mi ziceti care sunt pasii !!
  Va Multumesc !!

 138. tamas costel Reply

  Buna ziua
  As avea si eu cateva intrebari va rog frumos.
  Am un PFA neplatitor de TVA si doresc sa fac comert online insa am o nelamurire
  Am un produs care costa 25 de lei si il expediez cu un curier rapid care percepe o taxa de 25 de lei reprezentand transport si rambursare bani in cont colector.

  Curierul m-a sfatuit sa aleg metoda – plata la expeditor deci sa incasez eu atat valoarea marfii cat si valoarea transportului urmand sa platesc eu bilunar acest transport catre curier dar mie nu imi convine acesta metoda deoarece imi dublez in mod artificial venitul si acest venit aditional si artificial numit transport imi mareste cifra de afaceri si asta ma va aduce in situatia sa depasesc plafonul de scutire de TVA 22.000 de euro ceea ce nu imi convine.
  In acest caz neconvenabil pentru mine eliberez factura cu suma de 50 lei reprezentand valoarea marfii plus taxe transport pe care clientul o plateste catre mine.

  Dar sa zic ca poate am sa trec peste acest neajuns dar mai am o intrebare : Cum ramane cu gestiunea ?
  In raportul de gestiune zilnic la intrari trec NIR-uri dar la iesiri cum se procedeaza? Am niste facturi care includ si transportul dar eu vreau sa scad din gestiune numai marfa nu si transportul si atunci cum fac?
  Trebuie sa intocmesc si un alt document de gestiune care sa separe marfa de transport ?
  Sau trebuie sa trec cu minus facturile bilunare de transport?
  Si in acest caz cum va mai fi raport de gestiune zilnic cand eu primesc documente bilunare?
  Sau am si eu o scuza sa pot tine raport de gestiune bilunar?

 139. Sofronie Elena Reply

  Buna seara, dle Valentin.

  Am citit articolul dvs, este interesant. L-am pus pe site-ul nostru, mentionand sursa (adica dvs.).

  Puteti adauga si informatiile de mai jos, in articolul dvs.(INFO CORECTA LA PCT.2 DIN ARTICOLUL DVS.).

  Extras din: „LEGE Nr. 69 din 28 aprilie 2000 – Legea educaţiei fizice şi sportului
  TITLUL IV
  Structurile sportive
  CAP. 1
  Dispoziţii generale
  ART. 23
  Toate structurile sportive, indiferent de scopul lor specific şi de forma juridică, se înscriu în Registrul sportiv. Procedurile de înregistrare şi de atribuire a Certificatului de identitate sportivă şi a numărului de identificare se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi. Nu puteti demara activitatea sportiva (incasa contributia membru simpatizant sportiv), fara sa aveti Certificatul de identitate sportivă si autorizatiile necesare (www.cabinetavocatcristianalingadea.com)

  Pana la obtinerea acestor documente foarte importante, puteti demara promovarea pe orice cale, infiintari site-ului web, dar nu aveti voie sa incasati (mai jos gasiti info).

  2.Datele complete de identificare:
  – CUI, Nr.Reg.com, documente de autorizare
  – CIF, Nr-ul certificatul de inscriere (Registrul Asociatii si fundatii), documentele de autorizare MTS (CIS -certificat de identitate sportiva si autorizatiile necesare)

  3.Datele de identificare ale autorităţii competente, in cazul in care activitatea dvs este supusă unui regim de autorizare (vezi pct.2 de mai sus)

 140. Ramona Reply

  Buna ziua, am si eu nevoie de putin ajutor. Mentionez ca am un PFA si am CAEN pt vanzare pe internet. Pentru a avea un magazin online trebuie sa am in primul rand un magazin fizic? Eu vreau sa comercializez seminte ,nuci , fructe uscate, cereale. As dori sa am un plafar online. Va rog mult sa-mi spuneti ce autorizatii as avea nevoie?
  Va multumesc anticipat.

 141. Ainur G Reply

  Buna ziua,
  Am o intrebare. Pentru un magazin online care comercializeaza jucarii. Are adaugat la actul constitutive codul Caen 4791. La completarea datelor in DECLARAŢIA pe propria răspundere dată în temeiul prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 359/2004 (Model 3) s-a declarat la punctul 4.3.1 ca nu se desfasoara activitati in spatiul destinat activitati prevazute in actul constitutiv sau modificator. Iar la punctual 4.3.4 (activitati care se desfasoara la beneficiar si/sau in afara sediilor proprii) au fost trecute toate codurile CAEN din actul constitutiv, inclusiv codul 4791. Stiu ca aceasta decalratie se refera la obtinerea unor autorizatii sanitar-veterinare, privind protectia mediului a muncii, etc… S-a completat corect sau trebuie modificata declaratia. Spun asta din moment ce magazinul nu are stoc propriu doar cumpara de la importator si trimite la comparator. Astfel produsele nu trec pe la sediul social.
  Va multumesc!

 142. Alexandra Reply

  Buna!

  Intreba mai devreme o persoana cum se procedeaza in cazul siteurilor cum sunt Etsy, Ebay si am ramas cu o nelamurire. Ziceati ca ar trebui sa se inregistreze acolo ca persoana juridica …intrebarea mea este pe site-urile de acest gen trebuie sa fii inregistrat neaparat la Registrul Comertului ca sa poti vinde? Am citit pe internet ca aceste site-uri lasa la libera alegere daca vanzatorii vor sa intre in legalitate sau nu…

  Multumesc!

 143. Marius Reply

  exista o firma (sau persoana autorizata) care sa se ocupe de contentul legat de ligile romane pentru un magazin online?- termenii si conditii, etc

 144. Marius Reply

  exista o firma (sau persoana autorizata) care sa se ocupe de contentul legat de legile romane pentru un magazin online?- termenii si conditii, etc

 145. Cosmin Reply

  Buna ziua,
  Am nevoie de o informatie din partea dumneavoastra daca se poate. Spuneti-mi va rog, din punct de vedere legal ce trebuie sa fac pentru a putea sa vand online cursuri de perfectionare. Practic eu culeg informatii, scriu un curs pe care ulterior incerc sa il vand pe internet. Tin sa precizez ca aceste cursuri nu sunt acreditate si nu doresc acreditarea lor, lucru stiu de cei care le cumpara. Am un srl, caen comert online, ce altceva imi mai trebuie.
  Va multumesc!

 146. LD Reply

  Buna ziua,
  Daca am un site de prezentare in care sunt expuse preturile (invitatiilor de nunta), deoarece cu asta ma ocup, acest site nu intra la categoria magazin online, nu?
  Clientii mei nu pot sa cumpere invitatiile direct de pe site. Domeniul de activitate este CAEN – Activitati design specializat, pot sa facturez sub numele de invitatii de nunta nu?
  Multumesc

 147. LD Reply

  Deasemenea as vrea sa stiu daca la persoane fizice e obligatoriu sa fac factura sau e suficient doar contract prestari servicii? Deasemenea trebuie sa fac contract pentru fiecare client sau e suficient sa emit doar factura?

 148. lala2015 Reply

  o intrebare cu privire la copyright. ca si magazin online vreau sa comercializez produse de diferite marci. daca e sa verific siteul marcii respective, siteul marcii are copyright si imi interzice sa ma folosesc de pozele si descrierea produselor. cum pot proceda ca sa obtin aprobarea pentru promovarea si comercializarea produselor respective? dar in cazul in care siteul unei marci cu copyrignt care are si catalog de prezentare pus la dispozitia publicului pentru descarcare?
  multumesc

  • Valentin Manescu Reply

   Trebuie sa aveti acceptul firmei care detine marca. Din cate stiu se considera import ilegal si daca revindeti produse fara acordul furnizorului, practic acele produse se considera contrafacute.

   Este recomandat sa solicitati acordul firmei care produce respectivele produse.

 149. Buna Reply

  Buna. Creez produse handmade pe care am inceput sa le vand cu ajutorul facebook-ului, dar as dori sa ma „legalizez” oarecum. Care ar fi cea mai buna varianta, PFA sau I.I? Mentionez ca nu as dori sa platesc ff mult la stat impozite si tva

 150. Andreea Reply

  Buna ziua, locuiesc in Germania si de curand am inceput sa imi creez un site online de vandut haine. Intrebarea mea este daca pot vinde aceste haine online, pe care le-am cumparat de la un alt magazin de aici sau nu este legal? Le-am gasit la un pret extraordinar si m-am gandit ca ar fi o idee buna sa fac acest site. Ma puteti ajuta cu un sfat, trebuie sa imi creez firma? Multumesc anticipat!

 151. Florin Reply

  Salut!
  As avea și eu niște nelămuriri cu privire la comerțul electronic:
  * vrea sa vând piese auto exclusiv online. Nu știu ce forma legală sa aleg: Pfa, II sau SRL.
  * vreau ca firma sa o înscriu în orașul Bacău, unde am domiciliul, și sa desfășor activitatea din București unde locuiesc momentan și nu am posibilitatea unui sediu pentru firma în acest oraș.
  * as dori sa știu dacă pot desfășura activitatea aici (ca ulterior sa ma mut în Bacău după o vreme) făcând contract cu furnizori din București. Dpdv legal știu ca nu prea e permis sa desfășor activitatea în alt oraș însă singura diferență ar fi ca marfa îmi este livrată aici iar apoi eu o expediez prin colet. Stoc de marfa nu țin deoarece nu am destui bani pt acest lucru și nici spațiul nu îmi permite.
  * astfel, as vrea sa îmi spuneți dacă exista vreo modalitate ca organele fiscale pot trage concluzia în vreun fel ca desfășor activitatea în alt județ, având în vedere ca furnizorii sunt din București și expediez marfa prin firme de curierat tot cu sediul în București.
  * o alta întrebare ar fi dacă actele ce trebuiesc depuse (de ex pt PFA) sau plățile, taxele aferente contabilității și alte chestiuni de birocrație, pot fi rezolvate direct din București. Nu prea știu contabilitate și nu cunosc procedurile. Din ce am auzit însă, ar trebui sa merg lunar sau trimestrial în orașul unde are sediul firma și sa rezolv acolo toate obligațiile ce țin de contabilitate. Totuși as vrea și sfatul unui cunoscător.

  Sper sa fi punctat tot ce am vrut sa întreb. Aștept un răspuns.
  O zi plăcută tuturor!

 152. crina Reply

  Buna ziua,
  As vrea sa fac un site web. Ma intreb daca voi putea solicita taxe de inscrire pe site, in calitate de persoana fizica. Din cate am vazut in raspunsuri ar trebui cedata folosinta site-lui unei firme sau pfa..
  Multumesc mult!

 153. Daniela Reply

  Am un site pe care vand produse handmade, realizate de mine. Sunt acum in plin proces de deschidere a unui pfa (coduri caen 4791 si 3299). Vreau sa vand produsele mele handmade si pe piata straina(UE si US), nu doar in Romania. Am nevoie de ceva in plus/acte/aviz/etc pentru a face acest lucru legal?
  Multumesc

 154. Elena Reply

  Eu confectionez ie,adica o cos cu mana ,ce acte imi trebuie pentru a putea merge in targuri cu ele si pentru a putea vinde ?Se poate face certificat deproducator?

 155. Ilia Reply

  Este posibil sa existe doua situri cu aceleasi produse?
  este vorba despre electronic-star.ro si famtastic.ro
  Eu am comandat o bicicleta de la ei, pe care nu am ridicat-o inca. Pe site scrie ca magazinul este la Bratislava, si curierul mi-a spus ca, coletul vine din Ungaria. Le-am scris ca nu am primit mail de confirmare a comenzii si nu mi-au raspuns o saptamana. Astazi le-am scris ca refuz coletul si mi-au raspuns la email, si aflu ca au firma in Bucuresti. Mi-a scris chiar o romanca,
  Alexandra Popescu

  Serviciu clienti Electronic-Star Romania

  http://www.electronic-star.ro

  Tel.: +40317 106 228
  E-mail: info@electronic-star.ro

  Nu au pe site link catre protectia consumatorului.

  Ce ma sfatuiti sa fac?
  Va multumesc pentru sfat.

 156. Iuliana Reply

  Buna seara, domnule Valentin Manescu
  Sunt din Bucuresti si am urmarit toate postarile in speranta gasirii unui raspuns si la problema care imi da ceva batai de cap si nu reusesc sa gasesc un raspuns concludent in toata legislatia si intrebarile adresate persoanelor care conduc institutiile in masura…..
  Sunt in curs de a inregistra un SRL – COMERT ELECTRONIC – cadouri ( cosulete, flori, produse hand made cu livrare la client)
  Nu am raspuns si v-as ruga sa ma lamuriti:
  1. Sunt obligata sa am depozit/ stoc, daca am sediul social acasa cu contract de comodat pe spatiul respectiv – o camera?
  2. Cat trebuie sa fie spatiul sau ce conditii trebuiesc indeplinite – mp, aerisire, lumina…? Ma gandesc la o casa de comenzi unde clientul comanda si eu ii livrez.
  3. Ce avize sunt obligata si de la cine trebuie sa le scot: EX. DSV-SA, DSP, PRIMARIE, DATAPROTECTION…?
  4. Am voie sa inregistrez pentru autorizare- 1 cod caen principal si primele 15 coduri secundare din lista lunga de coduri secundare pe care le inscriu in actul constitutiv?
  Ideea mea de afacere este mult mai complexa si nu reusesc sa pun cap la cap toate informatiile, cu specificatia ca ma gandesc la achizitionarea de produse electronice, electrocasnice, imbracaminte din alta tara.
  Va rog tare mult daca ma puteti lamuri cu aceste detalii sau indrumati-ma spre o lege care reglementeaza acest lucru.
  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat parcurgerii acestor ‘”cateva” intrebari si astept cu nerabdare o „raza de clarificare”.
  Cu stima,
  Iuliana

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Nu sunt jurist dar o sa raspund punctual:
   1. Da, aveti nevoie de un sediu social, nu neaparat de depozit.
   2. In cazul florilor chiar nu stiu.
   3. Pentru online doar de la Data protection.ro
   4. Trebuie sa aveti CAEN de comert electronic, trebuie discutat cu un specialist care deschide firme sau cu un expert contabil.

   Nu exista o singura lege, din pacate sunt foarte multe care trebuie analizate.

   O zi buna,
   Valentin

 157. Iuliana Reply

  Va multumesc, este remarcabil si chiar de felicitat promptitudinea dv. Sunt institutii ale statului care….
  Sa inteleg ca : nu îmi trebuie un anumit spatiu de ….mp, ma pot inregistra si functiona fara depozit, credca aviz de la DSP, desigur inregistrare la dataprotection si curier si probabil primaria sau onrc imi va comunica ce mai este nevoie.
  Va multumesc si va doresc o seara frumoasa.

 158. stefan Reply

  Salut , am si eu niste cateva intrebari : sunt PFA si vreau sa cumpar de pe ebay produse pentru un magazin online vreau sa stiu daca cumpar de 100 dolari eu trebuie sa platesc la vama si tva ul 24/ , noi care suntem PFA platim doar 16/ din profit . Nu am gasit un raspuns la aceasta intebare . Multumesc frumos.

 159. Emilian Reply

  Va salut,

  Vreau ca in perioada urmatoare sa deschid un magazin online, care va vinde si produse alimentare. Mai exact, va vinde miere si derivate.

  Pe langa actele deja mentionate, aveti idee daca am nevoie de conditii si avize speciale? Ma refer la DSV, etc.

 160. razvan Reply

  Buna seara, domnule Valentin Manescu.
  am cumparat un lot de piese auto (un autocamion de 24 tone ) pe persoana fizica din U.E .am platit tva-ul acolo iar acum eu vreau sa comercializez aceste piese.

  Acum am urmatoarele nelamuriri

  1 – Este vre-o problema sau o lege ce imi limiteaza achizitionarea unor „obiecte” pe persoana fizica mai mare de 8000 euro ?
  2 – Acum eu urmaresc sa pun in vanzare acel lot de piese la bucata , cum ma sfatuiti sa procedez ?
  3- am inteles de la apropiati ca ar trebui sa infitez o firma s.r.l cu codul caen ce reprezinta obiectul marfi ce o detin . Pentru vanzari online si la fata locului , am nevoie doar de sediu social sau si de un depozit ?

  Va multumesc pentru ajutorul acordat !

 161. Daniela Zaharia Reply

  Dar, de fapt, cât ar costa (cu aproximație) înființarea (de la zero) a unui magazine on-line având ca obiect comercializarea de mâncare pentru animale? (Specific că este vorba de Ploiești.) Mulțumesc!

 162. Gabriela Reply

  Ati facut o greseala MAJORA, inducand astfel cititorii in eroare!

  Legea OUG 28/1999 ACTUALIZATĂ 2015 – Obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale spune:
  „(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.”

  Prin urmare ceea ce ati mentional in articol este eronat si aducator de probleme!
  „Pentru a face incasari fara casa de marcat de la persoanele fizice aveti urmatoarele alternative:

  1. Incasarea banilor prin transfer bancar

  2. Incasarea banilor prin plata cu cardul”

  • Valentin Manescu Reply

   Multumesc frumos pentru feedback, dupa cum se vede, articolul este scris in 2010.
   Am corectat acum, in cazul incasarii cu cardul online (printr-un procesator de carduri) eu stiu ca nu este necesar bon fiscal, banii fiind virati in contul firmei, de la procesatorul de plati.

 163. Alia Reply

  Buna ziua, as dori sa deschid pe persoana fizica un magazin online pe platforma shopmania. In magazin as dori sa vand bijuterii vechi, decoratiuni si antichitati aflate in colectia mea personala. As dori sa stiu daca trebuie sa ma inregistrez la Registrul Comertului si daca datorez impozit statului, avand in vedere ca persoanele fizice care vand obiecte similare prin intermediul unor site-uri ca OLX sau OCAZII nu platesc niciun impozit in urma veniturilor realizate din vanzarea obiectelor personale. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns competent, cu referire la legislatie? Multumesc.

 164. flr Reply

  buna ziua

  daca deschid un PFA cu „domeniul revanzare piese auto SH pe internet”, cum justific intrarile in contabilitate, tinand cont ca pe Ebay sau alte siteuri de unde cumpar NU primesc factura sau chitanta justufucativa a pretului de achizitionare.
  va multumesc

 165. flr Reply

  buna ziua daca deschid un PFA cu „domeniul revanzare piese auto SH pe internet”, cum justific intrarile in contabilitate, tinand cont ca pe Ebay sau alte siteuri de unde cumpar NU primesc factura sau chitanta justificativa a pretului de achizitionare. va multumesc

 166. simona Reply

  Buna ziua!va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare care de ceva timp ma framanta si nu gasesc un raspuns concret pt ea…in cazul in care fac comanda pe internet de un telefon mobil care in anunt este specificat clar ca vine nou si cu factura fiind adus de la o firma anume prin livrare personala dar ajuns acolo respectivul vanzator nu -mi mai da factura sau bon desi i s-a cerut ,pot pleca cu produsul fara sa platesc?

 167. Ciprian Reply

  Buna ziua,

  Am o problema la care nu gasesc raspuns oriunde as cauta. Poate ma puteti ajuta dvs. Intentionez sa deschid un site unde pentru a avea acces la el trebuie sa iti faci cont si sa platesti o anumita suma, un fel de abonament (doar pentru acces, nu intentionez sa vand ceva). Gen cum sunt unele site-uri ca scribd.com unde pentru a descarca ceva trebuie sa platesti 1-10 $ etc. Intrebarea mea este…am nevoie de firma pentru a putea face asa ceva?

  Multumesc.

 168. Mihaela Reply

  Buna ziua!

  Tocmai incerc sa conturez un plan de afaceri de tipul magazin online prin care sa vand palinca.
  Inca incerc sa ma dumiresc cum merg lucrurile….citind postarile de pana acum nu inteleg exact cum circula banii in cazul achitarii cash la primirea coletului….(eu ca firma fac factura pe suma necesara achitarii produsului sau cuprind si transportul (iar eu achit contravaloarea serviciilor de curierat direct firmei de curierat?
  Sau eu facturez pe suma necesara achitarii contravalorii produsului, firma de curierat ofera bon fiscal ptr suma aferenta transportului…..si atunci eu ce mai am de achitat firmei de transport?

  Poate parea o intrebare stupida dar eu inca adun informatii..
  Multumesc!

  Mihaela

 169. Georgiana Mihai Reply

  Buna, as vrea sa deschid un magazin online de reduceri gen Zumzi; Groupon …. Am un PFA cu codurile CAEN : vânzări diverse si vânzări cu amănuntul; Mi-ați putea da câteva sfaturi !? Mulțumesc

 170. Ecaterina Reply

  Am si eu o intrebare: Veniturile pfa din activitatea de comert online se pot impozita pe norma de venit?
  Multumesc

 171. Manuel Reply

  Buna .Am si eu o intrebare ,pentru vanzarea de diverse bunuri second hand pe site-uri gen okazii sau Olx de ce am nevoie sa fiu un vanzat in regula sa platesc inpozit pe venit sau ce firma si cod am nevoie.Cu respect Manu

 172. Cornelia Reply

  Buna ziua,
  Sunt PFA si vand produse prin intermediul magazinului online.Daca vand catre persoana juridica cu plata prin transfer bancar, livrarea se poate face cu soferul persoanei juridice? Imi trebuie casa de marcat daca nu trimit prin posta sau curier?Multumesc anticipat.

 173. Deac Reply

  Buna, am un mag online, SRL D , produc si comercializez haine copii, as vrea sa vand si pe etsy.com, ( cei mai multi clienti ar fi din sua), nu sunt platitor de tva, legal de ce as avea nevoie , sa pot functiona in regula, tranzactiile facandu- se prin paypal?( ptr acest mag pe etsy ma refer)va multumesc mult!!!

 174. Bogdan Reply

  Buna seara
  Vreau sa comercialize anumite accesorii de antrenament marca sondico
  Pt a le comercializa trebuie sa am acordul lor? Chiar daca le cumpăr de pe situl lor?
  Cum pot obtine acordul pt a le comercializa? Printr un simplu maill?

 175. Laurentiu Reply

  Bună ziua. As dori sa vând un program prin intermediul site-ului propriu și alte site-uri care oferă aceasta posibilitate. Îmi puteți spune va rog demersurile legale pentru comercializarea programului și cum se percepe contravaloarea programului în urma completării formularului de tranzacție de către cumpărător. Practic cumpărătorul completează formularul cu datele cardului și de preferabil ar fi un transfer direct pe un card bancar deținut de mine. Mulțumesc anticipat.

 176. Alin Reply

  Bună ziua!

  Vă mulțumesc pentru acest articol și pentru răspunsurile la comentariile precedente. Faceți o treaba foarte buna.

  As avea și eu o nelămurire. Sa presupunem ca o persoana fizica (nu pfa, nu firma) vinde pe un site niște cursuri pentru admitere la facultatea X (realizate de către ea). Le trimite prin posta romana cu plata ramburs. Veniturile acestea sunt legale? Se considera venituri nedeclarate? Exista o evidenta a veniturilor în rambursuri? Dacă da, de unde știu organele financiare (în caz de control) cat a fost profitul (fără sa cunoască costul de producție, doar suma ramburs care include și taxele postale)? De la ce suma se considera evaziune fiscala? 100 lei? 1000 lei?
  Multumesc anticipat!

 177. Mihai Reply

  Buna ziua ,
  Ce se intampla in cazul vanzarii de „bunuri intangibile ” ? As vrea sa ma fac membru pe un site foarte popular in toata lumea si sa vand ( intermediez ) bunuri intangibile … in mare parte vreau ca vanzarile sa aiba loc in SUA .
  Am nevoie de firma pentru asta … sau poate pfa ? Ce exact trebuie sa fac ca sa fiu in legalitate ?
  Multumesc mult .
  Mihai

 178. botnarenco Reply

  buna ziua as dori sa comercializez in magazinul online vin din Bulgaria care este metoda cea mai simpla de a realiza acest lucru fara sa fiu nevoit sa fac import din Bulgaria . prin firma mea deoarece este aproape imposibil sa fac acest lucru dpdv al taxelor pentru autorizare

 179. Ionela Reply

  Buna seara ,
  Am un pfa deschis . Vanzari prin cassele de comenzi si internet. Achizitionez produsele din dragon sau de pe diferite site-uri prinintermediul pay pall.
  As vrea sa imi spuneti daca nu am factura fizic potconsidera factura si chitanta comanda detaliata de la pay pall.?
  1 daca am o comanda de 100 de prod diferite si cu preturi diferite cum pot intocmii Nir-ul pt fiecare in parte sau mai pot folosi alta metoda..?
  2 daca pe order scrie denumirea prod in alta limba , pe nir pot sa ii scriu eu traducerea simplificata?
  Multumesc

 180. Iuliana Reply

  Buna ziua,
  Am descis un SRL, iar pana imi gasesc un sediu sa-mi incep activitatea pe langa codul caen ales mai am si gama de comert si comert online, intrebarea mea este urmatoarea: – Ce pasi trebuie sa urmez sa pot comercializa pe un site produse ce nu intra in gama alimentara?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 181. Ioana Reply

  Sunt lucruri pe care nu le stiam si le-am aflat citind acest articol. Este bine de stiut pentru viitor.

 182. Adrian Stolnicu Reply

  Buna ziua,
  va rog daca puteti sa imi spuneti la un pfa vanzari on line cod caen,neplatitor de tva,care este plafonul maxim pe an ca si valoare de achizitionare marfa spre vanzare on line,va multumesc anticipat.

 183. Pingback: Legislatie magazine online - Marketing digital & Web IT

 184. Ionela Reply

  Buna ziua,

  Foarte util articolul si raspunsurile la intrebarile adresate. Multumim pentru informatiile prezentate.

  Revin si eu cu o intrebare la care nu am gasit raspuns scriptic nicaieri pe internet iar de la oamenii legii am primit raspunsuri care de care mai controversate.

  Pentru un magazin online cu produse diverse (accesorii pescuit, etc) fac contract de comodat pentru sediu social. Am nevoie de acest spatiu pentru desfasurarea activitatii economice? Este nevoie sa-l declar la primarie ca spatiu pt desfasurarea activitatii economice pentru care as plati impozit mai mare, fiind spatiu nerezidential?

  Raspunsurile primite au fost pe de o parte (ONRC, Contabil) ca NU am nevoie deoarece comertul online presupune o activitate care se desfasoara pe internet, la terti samd, pe banca in parc, oriunde vreau eu si in concluzie nu trebuie sa ma complic cu primaria, evaluator, impozit pe spatiu iar pe de alta parte (ANAF, Contabil) ca DA, desfasor activitate economica deoarece marfa pe care o vand o primesc la o adresa, o depozitez si pleaca de la acest spatiu – deci trebuie sa declar ca desfasor actvitate economica si de aici restul care decurg mai departe.

  Care este raspunsul corect? Unde este specificat clar in lege ce presupune activitatea economica si daca faptul ca, pe un spatiu cat o cutie pot depozita produsele pe care le vand online se considera ca desfasor activitate economica pentru a merge mai departe cu declaratii si impozite pe spatiu? Daca vine omul legii in control si ma sanctioneaza ca nu am declarant ca desfasor activitate economica la un spatiu, care este articolul de lege?

  • Valentin Manescu Reply

   Buna ziua,
   Cititi va rog legea, problema e mai complexa de atat. Eventual va puteti consulta cu cei de la taxe si impozite sau cu contabilul.
   Daca nu aveti activitate la sediu, nu deduceti cheltuieli si platiti la fel ca persoana fizica.
   Daca aveti activitate, anul asta cel putin in sectorul 6, impozitul a fost similar cu cel de la persoane fizice, daca aveati evaluarea facuta.
   Valentin

   • Ionela Reply

    Buna ziua,

    Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Tocmai asta e, ca am intrebat in stanga si in dreapta oamenii legii, de o lege care sa specifice acest lucru si nimeni nu a putut sa-mi dea asa ceva. De aceea apelez aici in ideea ca poate s-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie si a gasit solutie, eventual chiar o lege care sa clarifice acest aspect. Cei de la registrul comertului am inteles ca sunt juristi, iar eu am vorbit cu 3 din ei, 2 telefonic si unul fata in fata.

    Cei de la taxe si impozite, pentru ca vor sa incaseze impozite, sustin ca trebuie sa am spatiu pentru activitate economica dar nu au stiut sa-mi dea o lege care sa spuna acest lucru. Si atunci, in baza a ce trebuie sa ma autorizez sau nu?

    Nu gasesc nicaieri un articol de lege care sa spuna clar ca activitatea de comert online presupune sau NU existenta unui spatiu obligatoriu unde sa-mi desfasor activitatea economica.

 185. Cristi Reply

  Buna ziua,

  Vreau sa incep demersurile pentru infiintarea unui Srl-D, ce nu inteleg eu este daca sunt obligat sa deschid punct de lucru pentru ca vor exista produse pe stoc. Produsele le vand doar online prin curierat, mai exact pe Market-Place Emag.
  Multumesc anticipat

 186. Angela Reply

  Buna ziua,

  Imi doresc sa deschid un pfa cu norma fixa si as vrea sa integrez la cod caen Alte activitati recreative si distractive.

  Practic eu voi oferi servicii, este un grup de oameni care vor plati lunar un abonament si ne vom intalni prin skype.

  Este asa cat de cat ok sa integrez la acest cod sau este musai pt comert online?

  @ din cate stiam Paypal-ul nu este acceptat in Romania si singura platforma pt plata online este Mobil PAy asa este? sau pot folosi si Paypal

 187. madalina Reply

  Buna ziua! Doresc sa stiu un lucru in legatura cu contabilitatea unui magazin online. Noi avem un magazin cu haine in oras si acum am deschis si online . CUM trebuie sa fac acum cu contabilitate, se tine separat ? Nu stiu cum sa fac si pe cine sa intre. VA MULTUMESC MULT.

 188. Andrei Cristina Reply

  Buna ziua,

  As dori sa infiintez un magazin online de tip en-gros, de articole vestimentare, si am o nelamurire: trebuie sa am un punct de lucru/depozit unde sa imi desfasor activitatea sau acest lucru poate avea loc la sediul social, adica in apartamentul meu?

  Va multumesc anticipat!

 189. Anca Reply

  Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, care este legea care reglementeaza notiunea de „taxa de depozitare”? Ca exemplu, firma incaseaza un avans pentru un articol de imbracaminte care va fi confectionat si livrat ulterior (maxim 60 de zile). In momentul cand este gata, se suna clientul sa vina sa ridice respectivul produs. Dar el vine peste 6 luni timp in care mie imi ocupa loc in depozit. Este legal sa ii cer plata taxei de depozitare si ce acte trebuie intocmi pentru a fi in legalitate.
  Va multumesc!

 190. iulia Reply

  Buna ziua,
  se poate sa detin legal un site web de anunturi gratuite de vanzare/cumparare pe persoana fizica fara sa ma inregistrez la reg. comertului? Subliniez ca totul ar fi gratuit pe site-ul respectiv, fara alte linkuri/ reclame la alte site-uri. Multumesc.

 191. Biospot Reply

  Buna ziua

  Daca doresc sa ofer clientilor din Cluj de ex. posibilitatea de a ridica marfa din magazin desi au plasat comanda online. Cum procedez cu acesti? Pe langa factura emisa de pe site cand incasez banii va trebui sa emit si un bon fiscal ?

  Multumesc

 192. Vasilii Butuc Reply

  Buna ziua,
  In cazul in care am un serviciu online, cum ar fi un serviciu de email gratuit iar pentru a upgrada contul, utilizatorii trebuie sa plateasca o taxa lunara. Noi primim plati atat prin Paypal cat si prin Bitcoin. Intrebarea mea acum este, eu eliberand doar facturi online (pe email), eu ce acte trebuie sa duc la contabil? Banii de pe paypal ii pot transfera doar toti odata, nu ii primesc automat pe contul firmei. Ma puteti intruma/ajuta?

 193. gabriela Reply

  In cazul tranzactiilor cu monede digitale (BTC – prescurtare a bitcoin – este o moneda digitala, criptografica), pe platforme reglementate unde se inregistreaza castiguri sau pierderi ca urmare a vanzarii-cumpararii acestor monede:
  – in ce declaratie, la ce rubrica si cand se declara aceste castiguri?
  – cum se calculeaza baza de impunere pentru ele?
  – ce alte contributii si in ce procent se declara si se platesc pentru aceste castiguri?

 194. gabriela Reply

  In cazul tranzactiilor cu monede digitale (BTC – prescurtare a bitcoin – este o moneda digitala, criptografica),va rog si pareri cu privire la monografia contabila,in care cineva deja lucreaza si are un srl cu acest obiect de activitate

 195. Oana Reply

  Buna ziua ! Am un magazin online si lucrez momentan doar cu plata ramburs prin posta romana. Am program de contabiliatate unde inregistrez ofertele, trimit produsul impreuna cu facturile aferente comenzilor . La trimiterea acestora mi se da de catre posta o factura unde sunt stipulate toate datele de pe firma ( adresa, nume, cui) si taxele. Inregistrez aceasta factura in program apoi cand primesc banutii , inregistrez plata si datele de pe mandatul postal ce vine impreuna cu plata. Mentionez faptul ca banutii mi se dau in mana direct, deoarece Posta romana nu a dorit sa facem contract de prestare servicii neavand numarul minim de expedieri ( sute la numar) . Intrebarile mele sunt: procedez corect astfel? Am intrebat la ANAF si mi s-a spus ca legea nu ma ogliga sa detin cont curent pe firma. Asa este ? As putea sa lucrez doar cu plata ramburs? Multumesc

 196. John Reply

  salutare, am si eu o intrebare, as dori da-mi deschid un magazin online cu produse electronice sa zicem, importate din china, care este procedura legala pentru a putea vinde aceste produse si ce taxe trebuie sa achit catre stat? Din cate stiu in momentul in care import produsele, trebuie sa achit 19% TVA + taxe vamale. Daca de exemplu cumpar din china 100 de televizoare , o sa am intrare pe fima de 100 de televizoare pentru care platesc tva+taxe vamale cand primesc marfa, iar apoi trebuie sa am iesire la ele cand le vand si mai platesc iar 19% TVA pentru fiecare produs vandut? Pot sa detin un magazin online sa fiu PFA si nu SRL? Care sunt avantajele PFA vs SRL in conditiile in care as avea un rulaj mic de marfa? Multumesc.

 197. Mihail Reply

  Buna ziua D-le. Valentin
  Va rog sa-mi spuneti daca magazinul on-line realizat de dumneavoastra poate fi vazut si accesat si de persoane din afara tarii noastre , ce trebuie sa fac si cat ma costa. Sunt persoana fizica autorizata, realizez si vreau sa vand produse artzanale (tablouri din pai, pirogravuri, etc.). Va multumesc.

  • Valentin Manescu Reply

   Scuze de raspunsul cu intarziere, putem sa realizam si solutii pentru piata globala, rog trimiteti-mi un mail din sectiunea de contact si discutam toate detaliile!

 198. Corina Reply

  Buna ziua,
  Sunt o firma SRL-D avand codurile CAEN secundare 4669 si 4791.
  -Procedurile de achizitii publice-cumparari directe sunt considerate activitati de comert on-line?
  – Pot sa particip la o cumparare directa pentru lampi stradale?
  Abia anul viitor pot sa introduc alte coduri CAEN pe langa cele 5 pe care le detin la momentula actual?

  Cu multumiri,

 199. Giani Urda Reply

  Salut,cum procedam cu cei care liciteaza un produs apoi nu-l mai ridica ?Care ar fi legea care as putea incadra astfel de practici?
  Multumesc frumos.

 200. Dusty Reply

  Cumpăr vechituri de prin târguri și le revând pe site-uri tip OLX, Lajumatate sau grupuri specifice pe FB, asigurându-mi, inconstant, un venit in plus pentru viața de zi cu zi. Cu maxime de 1500-2000 lei lunar. Nu am firma, nu am loc de muncă, am 60 de ani. Sunt cu ceva in ilegalitate? Daca da, ce ar trbui să fac să fie bine? Multumesc.

 201. Pier Reply

  Buna Valentin,
  daca domeniul de magazin virtual este strain de exemplu .com si magazin este pe server strain zicem USA, si firma pe magazin este din Romania zicem srl si vinde din Romania in Europa prin curier, platile sunt primite prin paypal, cum este situatia legala? Nu putem sa avem discutii in sens de exemplu ca server si magazin nu sunt sub legea din Romania in cat stau in strainitate? Ce opinie ai?

 202. Ana Reply

  Buna ziua.
  Daca am sediul social la aptm unde locuiesc desfasurand activitatea in fata laptopului, fizic activitatea desfasurandu-se pe teritoriul altei tari, mai am nevoie de acordul vecinilor si totodata marirea impozitului locuintei?
  Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.