Cum aleg gazduirea pentru un magazin online?

Vrei sa-ti deschizi un magazin online, prima problema de care te lovesti este alegerea serviciului de gazduire web.

Prin servicii de gazduire web intelegem ca o companie administreaza echipamente ce fac posibila functionarea websiteului tau. Acest website poate fi un magazin, un blog un forum sau orice alta aplicatie web.

Ca sa tii orice site pe net te costa, costurile nu sunt mari dar ele exista.Multi din cei pe care ii cunosc nu inteleg de ce aceste servicii nu sunt gratis, doar tot internetul este „gratis”

Echipamentele trebuie administrate, reparate si schimbate. Aceleasi echipamente consuma curent, uneori chiar si benzina (cand pica curentul). Data centerul respectiv (locul unde sunt tinute echipamentele) este conectat la mai multe retele internet, protejat contra incendiilor, inundatiilor, climatizat si rezistent la cutremure serioase. Ca un site sa fie 99% sus se investeste timp si se aloca resurse serioase. Din acea cauza acea taxa lunara de 4/7/10/14/20 de Euro pe luna este justificata.

Factori rationali ce ar trebui sa influenteze alegerea unui server

Alegerea unui serviciu de gazduire performant nu trebuie sa aiba la baza pretul, cu cat pretul este mai mic cu atat serviciul de gazduire are sansa sa fie mai slab.

– Posesorul unui magazin online romanesc trebuie sa se informeze unde se afla serverul. Pentru un magazin online care se adreseaza pietii romanesti serverul este recomandat sa se afle in Romania, astfel timpul de acces este mai mic.

– Este foarte important ca serverul sa se afle intr-un spatiu dedicat, administrat de personal specializat. Acest spatiu dedicat se numeste data center si trebuie sa aiba toate facilitatile prezentate mai sus.

– Trebuie sa aveti incredere in echipa care administreaza serverele deoarece aveti acolo date confidentiale ce nu au voie sa plece in alta parte. Ca sa va dau un exemplu, eu nu as gazdui niciodata un site la o firma de gazduire sustinuta de un trust din Internetul romanesc.

– Pe langa confidentialitate serverul trebuie sa mai fie si securizat. Nu ca ar avea ce produse sa fure dintr-un magazin online dar poate bloca activitatea acestuia. Nici un server/aplicatie este 100% sigur dar in orice probleme de acest fel trebuie intervenit rapid. Backupurile sunt foarte importante si daca sunt facute automat la intervale scurte de timp (mai putin de o zi) puteti scapa usor cam de orice atac deoarece restaurati imediat o imagine anterioara a magazinului.

– Nu as alege un server fara licenta de cpanel, care va scapa de multe batai de cap (furnizorii de gazduire platesc separat aceste licente, cei cu preturi mici folosesc versiuni modificate, partial functionale pentru ca politica preturilor mici nu le permite software de calitate)

– VIteza de navigare este si ea importanta, inainte de achizitionarea abonamentului testati cateva siteuri de pe serverul respectiv ca sa vedeti cum functioneaza, serverele care merg prost, merg prost in mod frecvent, pentru ca nimeni nu este interesat de solutionarea problemelor. Pe orice server pot aparea probleme, important este cat de repede se rezolva.

– Ultimul lucru, dar cel mai important este calitatea suportului. Trebuie sa existe un numar de urgente tehnice iar cineva sa raspunda la mailuri in timp util. Daca acest lucru nu se intampla afacerea dumneavoastra este afectata.

Cumparam gazduirea odata cu magazinul sau nu ?

Unele firme care se ocupa cu vanzarea de solutii pentru comertul electronic vand si gazduirea la pachet. In principiu este o idee buna pentru ca daca ceva nu functioneaza cum trebuie o singura firma este raspuznatoare.

In cazul in care achizitionati magazinul de la o firma si il gazduiti in alta parte fiecare parte va predispusa sa arunce responsabilitatea celeilalte parti.

Gazduirea achizitionata odata cu magazinul poate oferi urmatoarele avantaje, daca pe acel server sunt mai multe magazine online :

– Identificarea unei probleme legate de server duce la solutionarea tuturor problemelor de pe serverul respectiv

– Optimizarea serverului pentru aplicatiile de comert electronic

– Numar mic de conturi deschise (firmele care se ocupa cu servicii de gazduire doar pentru magazine online deobicei nu au foarte multe conturi pe un server), ceea ce implica viteza ridicata, pret peste medie

Articolul are 2 comentarii

  1. Savin Reply

    Vreau sa apelez la o firma pentru a-mi crea un magazin online si nu stiu ce sa cer firmei care face magazinul,cu atat mai putin de gazduire.Asa ca multumesc frumos pentru informatiile utile pe care le-ai expus si nu in ultimul rand imi place ca sunt pe intelesul meu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.